Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „bűnnek” nevezte a Kreml parancsát az orosz lakosság részleges mozgósítására az Ukrajna elleni háborúban. Egyúttal felszólította az orosz katonákat, hogy tegyék le a fegyvert. Ezt egy orosz nyelvű videóinterjúban mondta vasárnap este.

 

„Jobb visszautasítani a katonai szolgálatra való behívást, mint háborús bűnösként meghalni idegen földön“

 

– jelentette ki Zelenszkij. Hozzátette: ha az orosz csapatok megadják magukat, Ukrajna „civilizált módon“ fog bánni velük, és senki sem fogja tudni, milyen körülmények között adták meg magukat.

 

 hirdetes_300x300  

Ez már a második orosz nyelvű beszéd, amelyet az ukrán elnök a héten Oroszország népéhez intézett. A videót néhány órával azután tette közzé Facebookján, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a büntető törvénykönyv módosításait, amelyek szigorítják az önkéntes feladásért, dezertálásért és a harc megtagadásáért járó büntetést.

 

Zelenszkij arra is figyelmeztette az oroszokat, hogy Putyin „tudatosan küldi őket a halálba“. Hozzátette: jobb „elkerülni a bűnözői mozgósítást, mint megcsonkítani, és utólag bíróság előtt felelni a háborúban való részvételért“.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!