Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Érkeznek az első hivatalos állásfoglalások az olasz választások eredményére. A legtöbben – mint egyébként a szlovák külügy is – tartózkodóan reagáltak a nemzetki-konzervatívok elsöprő győzelmére. Bár nem kérdés, hogy nyugati, balliberális politikus joggal kezdett el aggódni saját pozíciója miatt.

 

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél az új olasz kormánnyal – ez áll az EB nyilatkozatában. Ami azonban jóval beszédesebb, hogy nem az olasz jobboldali választásokba durván beavatkozó Ursula von der Leyen nyilatkozott, hanem a Bizottság szóvivője, Eric Mamer. A történtek után diplomáciai szempontból ez biztosan előnyösebb…

 

A bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, Markus Söder szerint „az olaszországi parlamenti választás eredménye nem jó Európának”. Bírálta Manfred Webert, amiért támogatta a Berlusconi féle Forza Italia pártot a kampányban, illetve arról beszélt, hogy a CSU-ban az a vélemény, hogy a „radikális, neofasiszta csoportokkal szemben” tűzfalat kell létrehozni – ezzel a Salvini-féle Ligára és az Olasz Testvérekre célzott.

 

 hirdetes_300x300  

A német kormánypártok vezetői nem értékeltek a sajtó előtt, helyettük alacsonyabb politikai szinten hangzottak el nyilatkoatok. A Zöldek az olasz választásoke redményét „aggasztónak” és „nem jó hírnek” nevezték. Az SPD szerint a „szélsőjobb győzelme” miatt „nehéz idők köszöntöttek Európára”. A liberális FDP ellenben pozitívat is tudott mondani: bár migrációs kérdésben nyilván nem lesz egyetértés, de a szankciók ügyében Giorgia Meloni és az Olasz Testvérek „konstruktívan” nyilatkoztak a kampány során.

 

A legvilágosabb álláspontot egyébként épp Moszkva fogalmazta meg. A Kreml kijelentette, hogy a választás eredménye „kizárólag Olaszország belügye”, ők maguk pedig készen állnak a konstruktív párbeszédre”.

 

Az olaszok elsőszámú európai partnere, Franciaország kelletlenül bár, de pragmatikus nyilatkozatot tett. Eszerint „a francia elnökség tiszteletben tartja az olaszok demokratikus választásának eredményét, és reméli, hogy folytatódik az eddigi együttműködés és munka.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.