Nyitókép forrása: illusztráció/Polícia Slovenskej Republiky

 

Csehország az egyre súlyosbodó illegális migráció miatt újra bevezeti a határellenőrzéseket Szlovákiával közös határszakaszán. Az intézkedés szerdáról csütörtökre virradóra, éjféltől lép életbe, meghatározatlan ideig – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn este.

 

„Több alkalommal egyeztettem a szlovák belügyminiszterrel és kértem a szlovák felet, hogy teljesítse a nemzetközi jogszabályokból adódó kötelezettségét, vagyis a Csehországgal kötött visszafogadási megállapodást. (…) Nagyon enyhén fogalmazva diplomáciai lépésekkel nem sikerült elérnünk, amit akartunk”

 

mondta a sajtónak Vít Rakušan cseh belügyminiszter. Hozzátette, hogy bizonyos helyeken lehet majd átlépni a határon, és lesznek szúrópróbaszerű ellenőrzések is. A cél hivatalosan az illegális migráció ellenőrzés alatt tartása.

 

„Amit ebben az évben tapasztalunk, az precedens nélküli migrációs helyzet”

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá Rakušan. 2022-ben a cseh rendőrség 11 ezer illegális bevándorlót kapott el, a migrációval kapcsolatosan pedig a hatóságok fokozott aktivitást észleltek a szervezett bűnözés és az embercsempészek részéről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!