Nyitókép: Ekaterina Shtukina/Sputnik Pool Photo via AP

 

Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök és egykori elnök, aki közeli munkatársa a Kreml vezetőjének, Vlagyimir Putyinnak, ismét a nukleáris fegyverek bevetésével fenyegette meg a Nyugatot.

 

Joe Biden amerikai elnök múlt héten az ENSZ közgyűlésén New Yorkban azzal vádolta meg Putyint, hogy nyíltan fenyegeti Európát és a világot a nukleáris fegyverek használatával. Biden szerint Putyin tetteivel figyelmen kívül hagyja Oroszország nemzetközi kötelezettségeit.

 

„Oroszországnak joga van nukleáris fegyvereket bevetni, ha szükség lesz rá. Mégpedig előre meghatározott esetekben, szigorúan a nukleáris elrettentés állami politika elveivel összhangban“

 

 hirdetes_300x300  

– írta Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke a Telegramon. Megfigyelők szerint azonban Medvegyevnek már nincs nagy befolyása az uralkodó Kreml-garnitúrán belül.

 

Medvegyev szerint Oroszország folytathatja a nukleáris elrettentés alkalmazását, „ha minket vagy szövetségeseinket ilyen típusú fegyverekkel támadnak meg“, vagy „ha a hagyományos fegyverek használatával történő agresszió államunk létét veszélyezteti“.

 

Medvegyev ugyanakkor úgy véli, hogy ha Oroszország ténylegesen elszánná magát az atomfegyverek bevetésére, a Nyugat és a NATO ebben az esetben sem avatkozna be közvetlenül az ukrajnai konfliktusba, és nem jönne Kijev segítségére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!