Nyitókép forrása: SITA/Bernd Wuestneck/dpa via AP

 

A németek közlése szerint hétfőn nyomáscsökkenést észleltek az Északi Áramlat 1 gázvezeték két ágában, valamint az Északi Áramlat 2-nél is. Ez utóbbi ugyan nem szállít gázt, de tavaly ősztől teljesen üzemképes, és nyomás alatt van. A vizsgálat zajlik, ám a legutóbbi információk szerint célzott támadás történt az infrastruktúra ellen. Ezzel el is indult a találgatás a felelősökről, a nyugati mainstreamben megint orosz „önmerényletről” beszélnek, hogy Moszkva ezzel ossza meg a nyugati szövetségeket.
Persze más véleményeket is hallani. Jelenleg egyik vezetéken sem folyik szállítás, így Európa ellátását érdemben ez jelenleg nem befolyásolja, ám ha az infrastruktúra sérülése végleges következményekkel jár, akkor a jövőbeli ellátás kétségessé válik Oroszország felől.

 

A német Der Tagesspiegel szerint célzott támadások okozták a szivárgásokat mind a három, Balti-tenger medrében haladó vezetékágban. Ez elég valószínű, mert három egymás után tapasztalt nyomáscsökkenés aligha lehet véletlen. A Tagesspiegel a következtetéseit egy neve elhallgatását kérő, német szövetségi hatóságnál dolgozó szakértőre alapozza.

 

A dán hatóságok még hétfőn közölték, hogy földgázszivárgást észleltek az Északi Áramlat 2 vezeték nyomvonala közelében is, ezért a hajózást betiltották a környéke – ötven tengeri mérföldes tilalmi zónát rendeltek el.

 

 hirdetes_300x300  

A szivárgások vélhetően 60-70 méteres mélységben vannak.

 

Szabotázs? Felrobbanthatták az Északi Áramlat vezetéket

 

Ami az Északi Áramlat 2-t illeti, a nyomás alá helyezett vezetékbe tavaly ősszel 213 millió euró értékben 117 millió köbméter földgázt pumpáltak – bár végül használatba nem került a korridor.

 

A nyugati mainstream már elkezdte a különböző forgatókönyvek gyártását. Az egyik szerint – az atomerőműben önmagukat bombázó oroszok történetéhez hasonlóan – az oroszok maguk követtek el „önmerényletet”, hogy feszültséget szítsanak a nyugati országok között, és hogy a piacokon feljebb tornázzák az árakat. Ez a magyarázat nyilván nagy muníció lenne azok számára, akik kizárólag az olcsóbb orosz gázra vezetnének be ársapkát – de például az amerikai LNG-re már nem…

 

Az persze nem világos, hogy miért kellene felrobbantani két, a szállításban jelenleg részt nem vevő vezetéket, amelyek semmilyen hatással nincsenek az európai tárolók feltöltésére. És mint kiderült, a szivárgások hírére a gázár érdemben nem is reagált, és az augusztusi csúcsértékekhez nem tért vissza. Az orosz önmerénylet elmélete így (egyelőre) eléggé sántít.

 

Azt is érdemes kiemelni, hogy nemcsak Oroszországnak jönne jól, ha drágulna a nyersanyag, hanem minden beszállítónak, aki Európának akar eladni. A szabad gázkapacitásokért nagyon kemény verseny folyik, egyes elemzők szerint pedig Európa alulmarad a versenyben, ha Ázsia keresletének megugrására reagálva az európai árak nem emelkednek 400 euró/MWh fölé.

 

És persze az sem mellékes, hogy az elmúlt hetekben egyre nőtt a nyomás a német kormányon, hogy indítsák meg a szállítást az Északi Áramlat 2-n, sőt Moszkva is ezt javasolta a németeknek. Persze, a nyugati sajtó arra hivatkozik, hogy erre nincs szükség, mert a német tárolók 91 százalékban fel vannak töltve – csak épp azt hagyják ki a cikkekből, hogy ez az éves fogyasztás mindössze 22 százalékára elég, a téli hónapok tehát nincsenek kifedve.

 

Elméletekből tehát nincs hiány.

Tömegek vettek részt szeptember 4-én Lubminban, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány tengerparti városában az Északi Áramlat 2 vezeték beindítását követelve, és az oroszellenes szankciók ellen tiltakozva. Fotó: SITA/Stefan Sauer/dpa via AP

 

Oroszország egyébként épp a múlt héten jelentette be, hogy meghiúsított egy terrortámadást, amelyet a Török Áramlat gázvezeték ellen akartak elkövetni. Moszkva álláspontja szerint Ukrajna állt a háttérben.

 

Az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékek Oroszországot közvetlenül kötik össze a német piaccal, amit elsősorban az USA igen rosszallóan ítélt meg az elmúlt tíz évben. Részben azért, mert Oroszország úgy vethette volna be a gázfegyvert Közép-Kelet-Európa ellen, hogy a németektől azért megkaphatja bevételei nagy részét. A másik ok pedig az, hogy az USA nem engedheti meg, hogy Németország hozzáférjen az olcsó orosz energiahordozókhoz, mert azzal egy olyan európai hatalom jöhetne létre, ami veszélyeztetné az USA dominanciáját.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.