Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

 

Hű támogatásáról biztosította az ukrán népet szabadságharcában Giorgia Meloni, az olasz parlamenti választásokon győztes Olasz Testvérek párt és a jobbközép koalíció vezetője a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek írt üzenetében kedden késő este.

 

Meloni Twitter-fiókjában jelent meg az Ukrajna elnökéhez intézett angol nyelvű bejegyzés.

 

A miniszterelnök-jelölt arra buzdította Zelenszkijt, hogy legyen erős, és őrizze meg rendíthetetlen hitét. Üzenete végére beillesztett egymás mellé egy olasz és egy ukrán zászlót.

 

 hirdetes_300x300  

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke az ukrán elnöknek a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokat követő üzenetére reagált, amelyben Zelenszkij gratulált neki a győzelemhez.

 

Az ukrán elnök köszönetet mondott azért a folyamatos támogatásért, melyet Olaszország nyújt Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni küzdelemben. Zelenszkij hozzátette, hogy együttműködésre számít az új olasz kormánnyal is.

 

Meloni a választások előtti interjúiban hangsúlyozta, hogy kormányra kerülve nem változtatna Olaszország eddigi politikáján az ukrajnai konfliktus kérdésében. Viszont a jobbközép koalíció utolsó kampányeseményén mondott beszédében úgynevezett kompenzációs csomag bevezetését vetette fel a Moszkva elleni szankcióktól leginkább sújtott európai tagállamok megsegítésére.

 

A választásokon győztes szövetség másik pártja, a Matteo Salvini vezette Liga szankciók helyett a béke előmozdítását sürgeti. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pedig utolsó kampányvideójában Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett állt ki.

 

Az ukrajnai háború kezdete óta a Mario Draghi vezette kormány három alkalommal küldött Kijevnek fegyverszállítmányt, amit a korábban ellenzékben levő Olasz Testvérek, valamint a nemzeti egységkormány tagjaként a Liga és a Hajrá Olaszország is megszavazott.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.