Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ahogy arról a minap beszámoltunk, az Európai Unió több tagállama nyílt levelet írt alá, amelyben szorgalmazzák az orosz gázra kivetendő gázársapka bevezetését az Európai Bizottságnál. A Politico még 13 tagállamról tudott, a levél végleges verzióját 15 tagállam írta alá, köztük Szlovákia is. Más kulcsfontosságú részlet is változott menet közben.

 

A végül csak kedd este kézbesített levél nemcsak az orosz, de minden nagykereskedelmi gázügyletre ársapkát követel. Ez jelentős változás, mivel az eredetileg kiszivárgott verzió csak az orosz gáz árát korlátozta volna, a többit nem, ami lényegében bújtatott szankció lenne. Ha a Bizottság általános gázársapkát vezetne be, az például az amerikai LNG-t is érintené.

 

Ugyanakkor fenntartásokkal kell fogadni a levél tartalmát, az ugyanis azt tartalmazza, hogy az Európai Bizottság a gázárplafon-tervvel az energiaügyi miniszterek pénteken esedékes találkozójára rukkoljon elő. Így nincs arra garancia, hogy a végleges javaslat azt tartalmazza majd, amit az aláírók kérnek. Beszédes, hogy sem Magyarország, sem Németország, de még Csehország sincs az aláírók között.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia részéről a liberális vonalhoz tartozó Karel Hirman gazdasági miniszter adta hozzájárulását a levél tartalmához.

 

Németország, Hollandia és Dánia azért nem támogatják az gázárak felső korlátozását, mert az „veszélyeztetheti az ellátás biztonságát azáltal, hogy aláássa az EU képességét a versenyképes ajánlattevésre a beszállítóknál”.

 

A mostani nyílt levelet Szlovákián kívül Belgium, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország támogatta.

 

Szlovákia számára a csak orosz gázra kivetett ársapka azért lett volna előnytelen, mert az az Ukrajna felől érkező gáz elzárását vonta volna maga után. Mára nagyon úgy fest a dolog, hogy erre mindenképp sor kerül majd a Gazprom-Naftogaz tranzitdíj-vita miatt, ám a szlovák energia- és külpolitika csapásiránya továbbra is nehéz kérdéseket vet fel. Az is benne van a pakliban, hogy a 15 ország által szignózott levelet kihasználva Brüsszel tovább erőlteti a találkozókon az orosz gáz elleni ársapkát, amelynek további árfelhajtó ereje lenne.

 

Így lőjük lábon magunkat: Szlovákia csatlakozott az orosz gázra ársapkát követelő országokhoz

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!