Oroszország elzárná az Ukrajna felől érkező gázt is. A lengyel EP-képviselő megköszönte az USA-nak az Északi Áramlat elleni szabotázst - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -3 °C
  • 1 °C
Külügyek

Oroszország elzárná az Ukrajna felől érkező gázt is. A lengyel EP-képviselő megköszönte az USA-nak az Északi Áramlat elleni szabotázst

Durván kiéleződött az Oroszország és Európa közti gázháború

Nyitókép forrása: SITA/Danish Defence Command via AP

 

Teljes erővel dúl a gázháború Európában. Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek elleni támadás rengeteg kérdést felvetett, és egyesek nem is nagyon finomkodnak a véleményükkel. Van olyan lengyel politikus, aki a Twitteren mondott köszönetet az USA-nak a szabotázsakcióért. Mások szerint emögött is Oroszország áll. Megint mások szerint nem lehet véletlen, hogy az orosz-német gázvezetékek aznap kapnak kegyelemdöfést, amikor ünnepélyesen átadták a lengyel-norvég gázvezetéket. A vizsgálatok folynak, de ezzel még nincs vége, az oroszok belengették az Ukrajnán keresztül Európába érkező gáz elzárását, ami Szlovákiának is nagy csapást jelentene.

 

Nagyon úgy fest, hogy Európa orosz gáz nélkül lesz kénytelen túlélni a telet. A Gazprom kedden már arra figyelmeztetett, hogy a közte és az ukrán Naftogaz közötti jogi vita miatt leállhat az Ukrajnán keresztüli szállítás is, ami közvetlenül Szlovákia számára is komoly kárt okozna. Ha ez bekövetkezne, akkor már csak a Török Áramlat maradna működképes gázkorridor Oroszország felől.

 

A vita az ukrán tranzitdíjak miatt robbant ki. A háború ellenére a Testvériség gázvezetéken még mindig a kapacitás kétharmadán érkezett orosz gáz Európába – ami önmagában különös körülmény. Az szállításokért Ukrajnának járó díjat azonban az oroszok a szállított mennyiség arányában fizették ki, Ukrajna viszont a teljes kapacitás után járó összeget követeli. Orosz érvelés szerint eleve az ukránok egyik katonai művelete a felelős, hogy kétharmadon áll csak a szállítás, így nem akarnak felárat fizetni.

 

SJE Nyílt nap

Ukrajna nemzetközi döntőbírósághoz fordult, Moszkva pedig most azt fontolgatja, hogy szankció alá vonja a Naftogazt, ami a fizetések leállítását jelenti. Persze a képlet egy fontos összetevője az Ukrajnában zajló háború, ahol az oroszok elkezdték lőni az energetikai infrastruktúrát is, súlyos problémákat okozva ezzel az ukránoknak.

 

Az Északi Áramlat 1 mindkét és az Északi Áramlat 2 egyik ága megsérült a szabotázsakcióban. Ez technikailag is lehetetlenné teszi, hogy az Északi Áramlat 1-en újrainduljon a szállítás az év vége előtt – valószínűleg, még ha lenne is szándék, a szállítás bármikori újraindítása kérdőjelessé vált.

 

A szabotázsakció hírére ismét felfelé kezdett ívelni a földgáz ára, és kedden 200 euró felett zárt a megawattóránkénti egységár a holland TTF tőzsdén. A nyugati érvelések szerint Oroszország követetett el önmerényletet, épp azzal a céllal, hogy felverje az árakat. Kérdés, hogy akkor miért kockáztatja a gázcsapok elzárását Ukrajnában…

 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint “nem zárható ki a szabotázs” lehetősége, de “túl korai még következtetéseket levonni”, azt azonban elismerte, hogy “szándékos és nem véletlen történésekről van szó”.

 

Németország hivatalosan aggodalmát fejezte ki, és jelezte, hogy nem lehet kizárni Oroszország érintettségét az ügyben. Fontos részlet, hogy Berlin azt is elárulta, nem vesz részt a svéd-dán közös vizsgálati eljárásban, ami a vezetékek sérülésének körülményeit deríti majd fel.

 

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Antony Blinken amerikai külügyminiszter “gyanús szivárgásról” és “látszólagos szabotázsról” tett említést nyilatkozatában. Sullivan a Twitteren azt írta, hogy

 

“Az Egyesült Államok támogatja a kivizsgálásra irányuló erőfeszítéseket, mi pedig folytatjuk a munkánkat Európa energiaellátásának megőrzése érdekében”

 

A dolog érdekessége, hogy Radek Sikorski, lengyel EP-képviselő, az ismert amerikai publicista, Anne Applebaum férje a Twitteren az USA-nak mondott köszönetet az Északi Áramlat vezetékeinek likvidálásáért.

 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó természetesen az oroszokat vádolja:

 

“Az Északi Áramlat 1-nél észlelt szivárgás nem más, mint egy Oroszország által Európa ellen tervezett terrortámadás, egy agresszió. Oroszország destabilizálni akarja az európai gazdaságot (…). A legjobb válasz a biztonsági befektetés: adjanak tankokat Ukrajnának, főleg német tankokat”

 

írta szintén a Twitteren a tanácsadó.

 

Maguk az oroszok egyelőre óvatosan fogalmaznak, hivatalosan nem zártak ki semmilyen lehetőséget.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket