Külügyek

“Orosz exodus” – a fiatal oroszok menekülnek Putyin mobilizációja elől, a hatóságok azonban sokukat elfogják a határon

Grúziába múlt hét óta több mint 53 ezer orosz érkezett, a kazah határt pedig 98 ezer orosz lépte át.

Nyitókép: AP photo

 

Oroszország kapitányságokat állított fel a határokon, hogy őrizetbe vegyék azokat az oroszokat, akik megpróbálnak külföldre szökni a hadseregbe való besorozás elől.

 

Könnyek, kiabálás és rengeteg ember

 

Orosz hírügynökségek szerint ezek a hatóságok a finn határon és Észak-Oszétiában, a Grúziával határos orosz régióban működnek.

 

A médiában fényképek jelentek meg a grúziai határátkelőről, amelyeken egy fekete furgon látható, „katonai sorköteles szolgálat” felirattal.

 

„Az egész nagyon ijesztő. Könnyek, kiabálás, rengeteg ember… Az az érzésünk, hogy a kormány nem tudja, hogyan szervezze meg ezt az egészet. Úgy tűnik, hogy le akarják zárni a határokat, ugyanakkor attól tartanak, hogy ezt tiltakozások követnék, ezért hagyják elmenni az embereket”

 

– mondta az AP ügynökségnek Alekszandr Kamisencev, aki szaratovi otthonából menekült Grúziába. Elmondása szerint az utolsó pillanatban döntött a távozás mellett, mert nem akart „ukrán testvéreket“ megölni vagy „börtönbe menni“.

 

People walk toward the border crossing at Verkhny Lars between Georgia, bottom, and Russia leaving Chmi, North Ossetia–Alania Republic, Russia, Wednesday, Sept. 28, 2022. Long lines of vehicles have formed at a border crossing between Russia’s North Ossetia region and Georgia after Moscow announced a partial military mobilization. A day after President Vladimir Putin ordered a partial mobilization to bolster his troops in Ukraine, many Russians are leaving their homes. (AP Photo)

 

„Oroszország gyilkol”

 

Grúziába belépve tüntetők fogadták az oroszokat grúz és ukrán zászlókkal, illetve „Oroszország gyilkol” feliratú transzparensekkel.

 

„Tüntetést szerveztünk a határon, hogy az érkező oroszok tudják, hogyan látjuk az ő „orosz világukat””

 

– írta az egyik tüntető, Helen Chostaria a Twitteren.

 

People, most of them Russians, walk after they crossed the border between Georgia and Russia at Verkhny Lars, in Georgia, Wednesday, Sept. 28, 2022. Protesters come from Tbilisi to voice their concerns over the exodus of Russian citizens into Georgia that has increased since Vladimir Putin announced partial mobilization. (AP Photo/Shakh Aivazov)

 

A grúz belügyminisztérium szerint a múlt hét óta több mint 53 ezer orosz érkezett az országba. A kazah határon is hosszú sorok állnak, az elmúlt héten több mint 98 ezer orosz lépett be az országba. Oroszországnak 14 országgal van szárazföldi határa.

 

A brit védelmi minisztérium szerint – amely az oroszok exodusáról beszél – az Oroszországot elhagyó lakosok között számos gazdag orosz és jól képzett polgár is tartózkodik.

 

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket