Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

 

Még mindig van ukrán ellentámadás, annak ellenére, hogy a gázválság és az atomfegyverekről szóló eszkaláció narratívája kiszorította kissé a háborús hírekből. Ha hinni lehet a legutóbbi információknak, az ukránok már csaknem bekerítették Liman városát a Donyeckben. Ha ezt az oroszok elveszítik, annak súlyos stratégiai következményei lesznek rájuk nézve. Az ukránok lendülete azonban a nyugati fegyverektől függ, azok pedig kezdenek elapadni. Hivatalosan azért, mert a Nyugat kezd kifogyni a készletekből.

 

Ez jól látszik abból a minapi bejelentésből, ami komoly hullámokat vert a sajtóban. Az USA elfogadott ugyan egy 1,1 milliárd dolláros új katonai támogatási csomagot Ukrajna számára, ám a fegyvereket a legjobb esetben is csak hónapok múlva kaphatja meg, mert még csak most fogják őket gyártani. Ebben a háborúban pedig néhány hónap alatt rengeteg minden történhet.

 

A CNBC összefoglalója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukránok által használt egyik löveghez való 155 milliméteres muníciójának éves termelési mennyisége békeidőben 30 ezer darab. Az ukránok ezt a mennyiséget nagyjéból két hét alatt elhasználják.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai hírügynökség által megszólított szakértők szerint új termelési kapacitások nélkül az USA nem tudja majd időben ellátni Ukrajnát a szükséges munícióval.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden rendkívüli értkezleten tárgyalt a szövetséges országokkal a fegyverkészletek „újrafeltöltésének” kérdésében. A probléma lényege, hogy az elmúlt években a nyugati országok relatíva kevés készletet halmoztak fel, a kormányok pedig csak az elvárt minimumot gyártották munícióból is.

 

Még az USA-ban is vannak problémák. Egyes fegyvereket évek óta nem gyártják nagy tételben, nincs gyártókapacitás, de ha lenne is, jelenleg súlyos hiány van szakképzett munkaerőből.

 

A szakértők szerint néhány tucat tarack átadása Ukrajnának önmagában még nem fordítja meg a háborút. Százas léptékben azonban az USA nem tud felajánlani lövegeket, mert neki sem áll rendelkezésre.

 

Természetesen nem arról avan szó, hogy az USA teljesen kifogyott a fegyverekből, hanem arról, hogy azokból nincs több, amit Ukrajnának szánhat. Az USA stratégáinak fegyverkészleteik nagy részét talonban kell tartani az olyan lehetőségek számára, mint egy Kína-Tajvan háború, vagy egy kiterjedt, Dél-kínai-tengeri háború, egy kiszélesedő európai háború, vagy egy összecsapás Észak-Koreával.

 

A CNBC cikke szerint az ukránok hamarosan azzal fognak szembesülni, hogy nyugatról a jobb hatótávolságú és nagyobb tűzerejű 155 mm-es tarackok helyett a gyengébb tűzerővel és kisebb hatótávval rendelkező 105 mm-es tarackokat kapja csak.

 

Hasonló a helyzet a legendás Javelin páncéltörőkkel. Az éves amerikai gyártókapacitás 800 darab, miközben az ukrán frontra (hivatalosan) 8500 darabot küldtek eddig. Vagyis bő egy évtized alatt legyártott mennyiség került Európába, miközben az amerikai gyártás nem tud felpörögni a szükséges vegyszerek, a számítógépes chipek hiánya és a szakképzett munkaerő hiánya miatt. Valószínűleg az USA megoldja majd a problémát, de is sok időbe telik.

 

A CNBC szerint Ukrajna előbb-utóbb arra kényszerülhet, hogy más beszállítók után nézzen. Adja magát Dél-Korea, amely hatalmas fegyverarzenállal rendelkezik – augusztusban írt alá a lengyelekkel egy gigászi, 5,7 milliárd eurós fegyverszerződést tankokról és önjáró lövegekről.

 

Csak halkan jegyezzük meg, ha Dél-Korea fegyverekkel kezdi ellátni Ukrajnát, csak idő kérdése, és Észak-Korea is elkezd mocorogni, hogy nyomásnöveléssel vegye el a kedvét a szállításoktól. Ez újabb, globális eszkaláció veszélyét hordozza magában. Ami az ukránokat illeti, a fegyverkészletek fogyása csak fontosabbá és sürgősebbé teszi, hogy áttörést tudjanak elérni a fronton – a szerk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.