Külügyek

Vlagyimir Putyin bejelentette a megszállt ukrajnai megyék annektálását

Ukrajnától, a katonai tevékenység azonnali beszüntetését és a béketárgyalások megkezdését várja el

Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken helyi idő szerint 13:15-kor beszédet mondott, amelyben bejelentette, hogy az Ukrajna négy megszállt megyéjében tartott népszavazások értelmében ezek a területek csatlakoznak Oroszországhoz. A népszavazásokra szeptember 23. és 27. között került sor a keleti Luhanszk és Donyeck megyékben (térségekben), valamint a délkeleti Herszon és Zaporizzsja megyékben. A dolog érdekessége, hogy ezeknek a megyéknek csak egy része van teljesen orosz kézen, tehát Moszkva szempontjából az a helyzet, hogy ellenséges ukrán seregek tartózkodnak Oroszország területén. A népszavazások eredményt a nyugati ország és a világ országainak zöme nem ismeri el – még Törökország, Izrael és Szerbia sem.

 

Dmitrij Peszkov orosz orosz elnöki szóvivő pénteken kijelentette, hogy a mai naptól fogna minden e területeket ért támadás egyenlő egy Oroszország elleni támadással.

 

A Kreml felszólította Kijevet, hogy azonnal szüntessenek be minden katonai tevékenységet az érintett megyékben, és üljenek tárgyalóasztalhoz Moszkvával.

 

“Nincs más út a békéhez. Minden eszközt hajlandók vagyunk bevetni a népünk védelme érdekében. Újjáépítjük az Ukrajna által lerombolt infrastruktúrát”

 

mondta Putyin. Az orosz elnök azt is kijelentette, hogy a Nyugat ellenez mindent, ami hagyományos és szuverén, Oroszország azonban szembeszáll az Egyesült Államok önkényével, Moszkva sosem lesz a Nyugat vazallusa.

 

Kemény hangvételű beszédében leszögezte, hogy a Nyugat “agresszív külpolitikája miatt Oroszország nem fog többé a nyugati játékszabályok szerint játszani. Emlékeztetett, a Nyugat gyarmatosító politikája, az India, Afrika és Kína elleni attrocitások nem maradhatnak büntetlenül”.

 

Ez a megfogalmazás egyébként pontosan illeszkedik a feltörekvő globális játékosok felfogásához. Oroszország és Kína (és részben India is) úgy érvel, hogy a jelenlegi, nyugati dominanciájú világrendet nélkülük hozták létre, és rájuk akarják erőltetni (értsd: korlátozzák lehetőségeiket, hogy ne tudjanak versenyre kelni a Nyugattal).

 

A Kreml szerint az USA a mai napig megszállás alatt tart olyan országokat, mint Dél-Korea, Japán vagy Németország. Kijelentette, atombombát is eddig csak az USA vetetett be.

 

Putyin szerint a Nyugat a demokrácia helyett az elnyomást, a kizsákmányolást és a rabszolgatartást alkalmazza; az általa felépített egypólusú világ antidemokratikus, álságos és álszent.

 

Az orosz elnök beszélt az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásról is, amellyel az angolszászokat vádolta meg.

 

“A szankciók számukra nem voltak elegendőek, ezért szabotázst hajtottak végre (…).”

 

fogalmazott.

 

Putyin azt állítja, hogy a globális szinten jelentkező megélhetési válságokat is a Nyugat kreálta azzal a céllal, hogy kifosszák a nyugati értékrenddel nem azonosuló országokat. Mint mondta: a világ lakosságának többsége az oroszok ügyét támogatja, vagyis a gyarmattartók elleni szabadságharcot”.

 

Putyin beszédében elhangzottak arra utalnak, hogy Oroszország készen áll tovább eszkalálni a háborút Ukrajnában, és jelezte, hogy nem riad vissza attól, hogy összeütközésbe kerüljön a nyugatiakkal. Az egy másik kérdés, hogy Oroszországnak megvannak-e ehhez a képességei és gazdasági ereje. Hogy pontosan merre halad tovább a konfliktus, azt az dönti majd, hogy mi fog történni az annektált megyékben a következő napokban, hetekben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. Sze. 30. 19:48

Tisztelt EU. Hogy is volt azzal a délszláv háborúval? Hogyan jött létre Koszovó, Szlovénia? Vajon Ukrajna annektált területén mekkora az Orosz "kisebbség" aránya? Ugyan már miért is érdekelné az ukránokat a délvidék lerombolása, elvégre úgyis orosz...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket