Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Ukrajna kérni fogja a gyorsított tagfelvételét a NATO-ba, Kijev ugyanakkor készen áll a tárgyalásokra Moszkvával, de nem Vlagyimir Putyin elnökkel – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Putyin orosz elnök pénteki bejelentésére, amellyel Oroszország annektált négy ukrán megyét.

 

„Döntő lépésre szánjuk el magukat Ukrajna gyorsított NATO-tagfelvételi kérelmének aláírásával”

 

mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy Kijev továbbra is „elkötelezett az Oroszorzággal való együttélés gondolata mellett, egyenlő, becsületes és tisztesség feltételek esetén”.

 

„De egyértelmű, hogy ez a jelenlegi orosz elnökkel lehetetlen. Nem tudja, mi a méltóság és az őszinteség, ezért készen állunk a párbeszédre Oroszoszággal, de Oroszország egy másik elnökével”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott az ukrán elnöke.

 

Zelenszkij bejelentése elég kétértelmű, és nem tükrözi a realitásokat. A NATO nem vehet fel egy háborúban álló országot. Ha Ukrajna nem mond le az oroszok által annektált területekről, nem vonja ki hadseregét onnan és nem köt legalább fegyverszünetet, akkor a NATO tagság nem elérhető cél. Egyébként maga a területekről való levonás is öngyilkosság lenne az ukrán vezetés részéről, mert akkor feleslegesen áldoztak fel annyi emberéletet. Ami pedig az orosz elnök személyét illeti, nehezen elképzelhető, hogy épp az ukrán elnök felszólítására mondana le Putyin, miközben több százezer embert küld az ukrán frontra.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.