Nyitókép forrása: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

 

A gázársapka egyelőre nem volt téma az uniós energiaügyi miniszterek mostani, brüsszeli találkozóján, de egyelőre még nem került le a napirendről a téma – derült ki Karel Hirman gazdasági miniszter szombvati nyilatkozatából. Hirman korábban aláírta azt a 15 ország által szignózott nyílt levelet, amely európai szintű gázársapka bevezetését sürgeti. Az eredeti brüsszeli tervekkel szemben azonban van egy nagy különbség: a tagállamok minden gáz árát korlátoznák, nem csak az oroszét. Persze, az ördög a részletekben rejlik.

 

Hirman elmondta, hogy miniszteri szinten folytatódni fognak a tárgyalások, és a második körben már a gázársapka bevezetése is játékban lesz. A korábbi brüsszeli narratívától eltérően azonban a szlovák gazdasági miniszter „minden vezetéken szállított gáz” árának maximálásáról beszélt.

 

Érdemes figyelni a részletekre, különösen a csővezetékre való utalást. Ez már az orosz gáznál szélesebb intézkedést jelent, például a norvég gázt is érintené, ugyanakkor a hajókon érkező például amerikai LNG-szállítmányokat nem.

 

  hirdetes_300x300   

„Most kezd kibontakozni erről a vita. Vannak olyan megoldásaink, amelyeket legalább 15 tagállam helyesnek és praktikusnak tart. Most ezen fogunk dolgozni, úgy, hogy a végeredménnyel a lehető legtöbb ország egyet tudjon érteni”

 

fogalmazott Hirman. Elmondta, hogy az Európai Bizottság most megkapta feladatként, hogy saját pozíciót foglaljon el (javaslatot dolgozzon) ki az ársapka tekintetében.

 

A teljes kép kedvéért hozzá kell tenni, hogy Brüsszel eredeti szándékai alapján egy kereskedelmi intézkedésbe burkolt szankciót szorgalmazna legszívesebben kifejezetten az orosz olajra. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan – mivel oda még mindig áramlik vezetékes orosz gáz a Török Áramlaton keresztül, egy ilyen intézkedés pedig ezt veszélybe sodorná. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken fel is hívta a figyelmet, hogy az EU 40-ről 9 százalékra csökkentette az Unióba importált orosz gáz arányát, így sok értelme nincs egy orosz gázt érintő ársapkának.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!