Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Ukrajna pénteken hivatalosan is aláírta gyorsított tagfelvételi kérelmét a NATO-ba, válaszul arra, hogy Oroszország annektálta keleti és déli területeinek egy részét. Az Észak-atlanti Szövetség tagállamai megosztottak a kérdésben. A blati államok szinte azonnal támogatták a dolgot, az USA szerint viszont egyelőre nem időszerű kérdés. A realitások talaján maradva: háborúban álló ország nem léphet be a NATO-ba. Egyébiránt, ha mégis engednék csatlakozni Ukrajnát, az azt jelentené, hogy az híres 5. cikkely értelmében a NATO-nak be kéne lépni Oroszország ellen a háborúba – ami totális harmadik világháborút jelentene.

 

Nagyon úgy fest, hogy a Nyugatnál is akadnak még vörös vonalak, amelyeket nem feltétlenül akarna átlépni. Pénteken az amerikai házelnök, Nancy Pelosi – aki szemrebbenés nélkül dacolt a kínai fenyegetésekkel – nem támogatta Ukrajna gyorsított tagfelvételi kérelmét.

 

Helyette olyan nagyívű közhelyeket pufogtatott, mint hogy az USA „elkötelezett az ukrajnai demokrácia mellett”. Majd hozzátette:

 

 hirdetes_810x300  

„Nyerjük meg ezt a háborút. De én azt akarnám inkább, hogy legyen biztonsági garanciájuk”

 

fogalmazott. Túl sokat ebbe a nyilatkozatba nem szabad belelátni, ugyanis Washingtonból nyilván mást jelent a győzelem, mint Kijevből. A biztonsági garanciának is több értelmezése lehet – akár egy területek feladása árán kialkudott béke részeként…

 

Kevésbé voltak szívbajosak a balti országok. Észtország, Litvánia és Lettország külügyminiszterei pénteken bejelentették, hogy országaik támogatják Ukrajna mielőbbi felvételét a NATO-ba. Szerintük „Ukrajna elhivatottsága csak erősebbé tenné a szövetséget”.

 

Ami magát a NATO-t illeti, az AtlanticCouncil szakportál által megkérdezett Leah Scheunemann, a Transzatlanti Biztonsági Kezdeményezés igazgatóhelyettese így foglalta össze a helyzetet pénteken:

 

„A NATO azonnali hivatalos reakciójának hiánya azt mutatja, hogy ez a lépés koordinálatlan volt, és reakció volt az álreferendumokra, amelyek Moszkva azon kísérletének részei, hogy fegyverszünetre kényszerítse Ukrajnát. Kulcsfontosságú Zelenszkij kijelentése, miszerint Ukrajna de facto része a NATO-nak. Ez azt jelenti, hogy Putyinnak meg kell értenie, hogy Ukrajn és a NATO válaszolni fog, ha Oroszország tovább eszkalálja a konfliktust, belkeértve a növekvő nukleáris fenyegetést is. (..) Azonban a NATO nyitott ajtók politikájának támogatása és Ukrajna tényleges felvétele a Szövetségbe két nagyon különböző dolog. A NATO nem áll készen Ukrajna felvételére”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!