Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Valentina Petrova

 

Bulgáriában ma előrehozott választásokat tartanak, amelyet belpolitikai instabilitás és gazdasági válság árnyékol be. Ez lesz a negyedik parlamenti választás az országban másfél év alatt.

 

Az urnákat reggel 6-kor nyitották ki, és helyi idő szerint este 8-ig tartanak nyitva. Az első exit poll felmérések közvetlenül ezután kerülhetnek nyilvánosságra.

 

A legutóbbi felmérések és becslések szerint nyolc pártnak van esélye bejutni a törvényhozásba. Bulgáriában a parlamenti küszöb 4 százalékos. Viszont nem várható magas részvétel, az embereknek elegük van a politikai játszmáiból, miközben nincsenek megoldva az ország legsúlyosabb kérdései, mint például a gázbeszerzések rendezése és az energiaválság kezelése.

 

 hirdetes_810x300  

Az előrehozott választásokat azután hirdették ki, hogy az előző Nyugat-barát kormánykoalíció látszólag költségvetési viták miatt felbomlott. Valójában az is közrejátszott, hogy a Pektov-kormány a rubelfizetés elutasításával tavasszal kvázi elsők között mondott le az orosz gázról, hogy kedvére tegyen nyugati partnereinek. Végül azonban nem sikerült alternatív gázforrásokat bevonni, hogy a teljes kieső mennyiséget pótolják, időközben pedig a gázárak és a terminálok kapacitásárai is elszálltak.

 

A kevésbé szankciópárti bolgár államfő által kinevezett ügyvivő kormány újra felvette a kapcsolatot az orosz Gazprommal, hogy beszerezzék a hiányzó mennyiséget.

 

A felmérések szerint az egykori, sokak szerint oroszbarát kormányfő, Bojko Boriszov pártja, a GERB előnye hatalmas (26 százalékon áll), a Petkov-féle PP csak 18 százalékot kapott a választások előtti felméréseken – a 2021-es választásokat még 25,7 százalékkal nyerte meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!