Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Yudha Prabowo

 

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb és vélhetően a futballtörténet második legsúlyosabb stadionkatasztrófájára került sor Indonéziában, ahol legalább 129-en vesztették életüket, a sérültek száma pedig a 180-at is meghaladja. A stadionban egymást taposták agyon az emberek, miután a zavargásokra reagálva a rendőrség könnygázt vetett be – amelynek használatát a FIFA egyébként betiltotta a stadionokban.

 

A malangi Arema FC hazai pályán kapott ki 2:3-ra a szurabajai Perszebajától. Az Arema 23 éve nem kapott ki hazai pályán, a szurkolók az eredmény miatt teljesen kikeltek magukból. Üvegekkel dobálták meg a játékosokat és a bírókat, és magyarázatot követeltek a klubvezetéstúl a fiaskóra.

 

Ezután kiszabadultak a pályára, ekkor fordultak tragikusra az események.

 

 hirdetes_300x300  

A zavargások átterjedtek a stadionon kívülre, a szurkolók rendőrautókat gyújtottak fel. A rendőrség a tömeg ellen könnygázt vetett be, hogy visszaszerezze a helyzet felett az uralmat. Ez azonban fulladásos tüneteket váltott ki, kitört a pánik, a szurkolók pedig mindannyian a kijárat felé kezdtek menekülni. A tolongásban rengetegen kerültek a földre, ahol agyontaposták őket.

 

A Reuters 129 halálesetről és 180 megerősített sérültről számolt be, más források szerint legalább 300 embert szállítottak kórházba, és a halálos áldozatok száma vélhetően nőni fog a sok súlyos eset miatt. Az áldozatok és sérültek között vannak gyermekek is.

 

Fotó: SITA/AP Photo/Yudha Prabowo

 

Az egyik helyi televíziós csatorna szerint rengeteg az agysérülést szenvedő ember, és a halálos áldozatok között egy ötéves gyermeket is említenek.

 

Joko Widodo indonzé elnök kijelentette, hogy a hatóságoknak alaposan ki kell értékelniük a történteket, felül kell bírálniuk a mérkőzések biztonságát. Hozzátette, reméli, hogy ez volt az utolsó stadionkatasztrófa az országban.

 

Az elnök elrendelte az első osztály mérkőzéseinek felfüggesztését a vizsgálat idejére.

 

Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a stadion túlzsúfolt volt, mintegy 42 ezren váltottak jegyet a 38 ezer fős komplexumba.

 

A szombat esti stadionkatasztrófa vélhetően a legsúlyosabb az 1964-es, 328 emberéletet követelő perui mérkőzés óta, ahol az Estaio Nacionalban fogadták az argentin válogatottat.

 

Fotó: SITA/AP Photo/Yudha Prabowo

 

De sajnos van még példa hasonló esetekre. 1989-ben 96 Liverpool-szurkoló halt meg, mikor a stadion 3-as és 4-es szektorába az előírt 1600 fő helyett több mint háromezren nyomultak be, és sokan a pályát védő korlátnak szorulva szó szerint megfulladtak.

 

A mostani tragédia minden bizonnyal beárnyékolja majd a jövő évi U-20-as vb-t, amelynek házigazdája Indonézia lesz. Indonézia ráadásul pályázik az Ázsiai Kupa megrendezésére is – miután Kína már nem akar a rendezvény házigazdája lenni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!