Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Németország elsősorban azért ellenzi a gázársapkba bevezetését, mert elveszíteni nagyobb pénzügyi erőfölényét a gázmennyiségek megszerzésében – derül ki a Stratfor egy új elemzéséből.

 

Az amerikai magánhírszerző-ügynökség közlése szerint az EU 15 tagállama (köztük Szlovákia) által szorgalmazott ársapkát Németország mellett Dánia, Hollandia és Magyarország is ellenzi. A németek helyzete azonban több szempontból is sajátos.

 

Jelenleg az orosz gáz teljes kiváltásához az EU-nak kétszer annyi LNG-t kellene vásárolnia, mint amire most hajlandó és képes. Ha ez elkerülhetetlenné válik, akkor a feltörekvő ázsiai piacokat kell túllicitálnia. Az európai gázársapka bevezetése ezt lehetetlenné, vagy erősen korlátozottá tenné. De a németeknek nem csak a külső versenyelőnyről van szó.

 

 hirdetes_810x300  

Németország azért ellenzi kifejezetten az árplafont, mert a többi uniós tagállamhoz képes sokkal nagyobb pénzügyi kapacitással rendelkezik, így túl tudja licitálni az importált gáznál a többi tagállamot, vagyis felszívhatja az uniós importot a többi tagállam kárára (lévén, hogy a most kialakuló energiáért folyó versenyben az az ország, vállalat, ágazat nyer, amely bámki áron, de életben marad a válság végére – a szerk. megj.).

 

A németek tehát képesek és hajlandók lehetnek igen drágán is megvásárolni a többi tagállam orra elől az importált gázt. Ebből szempontból egyáltalán nem véletlen, hogy épp minap fogadott el Berlin egy hatalmas, 200 milliárd eurós, belföldi gázárkorlátozásra szánt csomagot, amivel saját piacát és háztartásait próbálja megvédeni a magas áraktól és csődtől.

 

Ellenben ha az EU gázársapkát vezet be, akkor az a gyakorlatban az importált gáz politikai alapú újraelosztását jelenti, Németország pedig elveszti a pénzügyi kapacitásából fakadó versenyelőnyét, és kénytelen lesz szolidárisabb lenni a többi tagállammal.

 

Persze, ez csak egy magyarázat a sok közül, mindazonáltal igen életszagú teória.

 

A fenti gondolatmenethez érdemes hozzátenni, hogy Magyarország nem a német logika miatt ellenzi a gázársapkát, hanem azért, mert ma Magyarország és más délkelet-európai országok még mindig kapnak orosz gázt a Török Áramlaton keresztült. A gázársapka azonban ennek elzárását provokálhatja ki az oroszoktól.

 

Az sem mellékes, hogy Brüsszel eredetileg csak az orosz gázra akart ársapkát kivetni (ami egyenlő egy átkeresztelt szankcióval), az általános, minden importgázra érvényes intézkedést elutasította. Legutóbb pedig a vezetékes gáz ársapkáját lengették be, de az LNG hiányzott a szórásból. Kérdés, a hét vége felé Brüsszel végül mivel rukkol a tagállamok elé.

 

Ezért kellenek a megszorítások? A németek Szlovákiából (is) pánikszerűen vásárolják az energiahordozókat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!