Nyitókép forrása: SITA/John Thys, Pool via AP/A képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (elöl) és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a belga Puursban található gyógyszeripari létesítményben, 2021 áprilisában. 

 

A Pfizer amerika-német gyógyszeréti óriásvállalat vezérigazgatója, Albert Bourla nem lesz az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottságának meghallgatásán, amit azért hívtak össze, mert Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen vitatható módon SMS-ben egyezte le az EU vakcinavásárlásait a Pfizerrel. Az SMS-eknek azóta nyoma veszett, az ügy viszont egyre nagyobb hullámokat ver, tekintve, hogy a vállalat az EU legnagyobb vakcinabeszállítója sokmilliárdos kapcsolódó bevétellel.

 

Egy, az ügyet vizsgáló, szeptember elején közzétett zárójelentés új kérdéseket vetett fel Bourla és von der Leyen egyezkedéséről.

 

Eredetileg úgy volt, hogy Bourla október 10-én jelenik meg az EP bizottsága előtt. Erre már nem kell számítani, viszont ettől még az ülésen részt vesznek a vakcinabeszerzési uniós testületek képviselői, és állítólag ott lesz a két másik nagy nyugati versenytárs, a Moderna és az AstraZeneca vezérigazgatója is, valamint a francia Sanofi vezetője.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Számvevőszék korábban megállapította, hogy von der Leyen közvetlenül részt vett a 2021 májusában kötött, 1,8 milliárd adagról szóló vakcinaszerződés tárgyalásaiban (900 millió adag garantált vásárlása, plusz 900 millió adag opció), és merőben más eljárás mentén haladt, mint azt a szabályok előírták.

 

Az ügy első hullámainál az Európai Bizottság neves egyszerűséggel megtagadta a Pfizerrel folytatott megbeszélések – egyébként kötelezően elkészítendő – feljegyzéseinek átadását, nem adták át a jegyzőkönyvet, sőt még a bevont szakértők neveit sem hajlandók kiadni.

 

A Pfizer legutóbbi nyilatkozata szerint Bourla helyett Janine Small, a cég nemzetközi fejlesztésekért és piacokért felelős elnöke megy el a meghallgatásra.

 

A rendkívül gyanús körülmények között tető alá hozott 35 milliárdos ügylet miatt von der Leyen vélhetően megrovást kap majd, de ezzel még nincs vége. A Berliner Morgenpost egy héttel ezelőtt arról írt, hogy von der Leyen körül fogy a levegő, és további vizsgálatokra számíthat.

 

A VG.hu közlése szerint ez volt az az uniós vakcinabeszerzési ügylet, amelyben Magyarország nem akart részt venni, mert a 10 milliós Magyarországnak 19 millió vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szüksége van-e ekkora mennyiségre.

 

A The Guardian brit baloldali lap egy korábbi írása szerint von der Leyent és az Európai Bizottságot azért is kemény kritikák érték, mert az általuk tető alá hozott megállapodás rendkívül előnytelen volt az Unió számára, mert az EU a gyártási költségeken túl 31 milliárd eurót fizetett ki a Pfizernek (vagyis a vállalat bruttó 31 milliárdot keresett von der Leyen közbenjárásának köszönhetően).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.