Nyitókép: europskyparlament.sk

 

Az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön felszólították az összes országot és nemzetközi szervezetet, hogy ítéljék el az ukrajnai fiktív népszavazásokat és Oroszország erőszakos területfoglalási kísérleteit.

 

A határozat – 504 képviselő támogatta, 26 ellenezte, 36-an pedig tartózkodtak a szavazás során – kimondja, hogy a hadiállapot idején Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja régiók Oroszországhoz csatolásáról tartott fiktív népszavazások eredményei „semmisek és érvénytelenek“. A jóváhagyott szöveg részeként a képviselők további szigorú szankciók elfogadására szólították fel az EU tagállamait Oroszországgal szemben.

 

A képviselők elismerésüket fejezték ki az ukrán nép bátorsága kapcsán, akik nemcsak hazájukat, de az  európai értékeket is védik. Ezzel összefüggésben felszólították az EU tagállamait és az Ukrajnát támogató más országokat, hogy jelentősen növeljék katonai segélyeiket, különösen az ukrán kormány által kért területeken.

 hirdetes_400x285  

 

A szóban forgó határozatban a képviselők az ukrajnai agresszióval foglalkozó ad hoc nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazzák, amelynek keretében Vlagyimir Putyin és minden orosz polgári és katonai tisztségviselő, valamint meghatalmazott képviselőik ellen eljárás indulna az ukrajnai agresszió irányításáért, kezdeményezéséért és lebonyolításáért.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.