Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

 

A mainstream annak idején „hamis zászlós műveletnek” nevezte, és mozgósításhoz vezető orosz provokációként tálalta. Most az amerikai CIA is kvázi elismerte, hogy az ukránok álltak a Daria Dugina elleni, még augusztusban elkövetett merénylet mögött, amelynek valódi célpontja apja, Alekszandr Dugin nacionalista orosz filozófus volt.

 

A The New York Times szerdai cikke szerint az

 

Egyesült Államok hírszerző ügynökségei úgy vélik, hogy az ukrán kormányzat vagy annak egy része adta ki az engedélyt augusztban a Moszkva mellett elkövetett merényletre. (…) Ez egy olyan titkos művelet eleme volt, amely a konfliktus kiszélesítését szolgálta”

 

írja a NY Times. Hozzátesszük, hogy Ukrajna alapvető stratégiai érdeke, hogy minél több támogatót és harcoló felet vonjon be saját oldalán a háborúba, így adott esetben a konfliktus kiszélesítése az érdekében állhat.

 hirdetes_300x300  

 

A NY Times informátorai szerint az USA (természetesen) nem vett részt a támadásban, nem segítette hírszerzési információkkal, sem más módon. Az amerikai tisztviselők azt állítják nem tudtak előre az akcióról, és egyébként is, ha tudtak volna róla, ellenezték volna.

 

Ukrajna eredetileg tagadta, hogy felelős lenne a merényletért, de Kijevtől nem nagyon várható el, hogy a valóságot nyilatkozza, tekintettel arra, hogy a politikai retorika a katonai stratégiának van alárendelve.

 

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint az USA nem volt elragadtatva a merénylettől, mert csekély harctéri eredményt produkál, csak szimbolikus jellegű, viszont súlyos orosz megtorlás követhette volna, például úgy, hogy válaszcsapást mér az ukrán katonai, politikai és hírszerzési vezetésre.

 

A hírszerzési tisztviselők nem árulták el, hogy az ukrán kormány mely „elemei” rendelték el a merényletet, és hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudott-e róla, és áldását adta-e az akcióra. Az amerikai hírszerzés azzal védekezik, hogy

 

„Az amerikai tisztviselőknek nem áll rendelkezésre tejes kép az ukrán kormányon belül versengő konkurens hatalmi központokról, beleértve ebbe a hadsereget, a biztonsági erőket, az elnöki hivatalt, és ez magyarázza azt, miért nem tudtak az ukrán kormány egyes lépéseiről”.

 

Ugyanakkor a NY Times arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai tisztviselőket frusztrálja, hogy nem látnak rá teljesen a ukrán katonai és titkosszolgálati műveletekre, különösen azok esetében, amelyek Oroszország területét érintik.

 

A cikk nemzetközi visszhangot keltett, majd a neves amerikai külpolitikai szakértő, Clint Ehrlich is kemény hangvételű bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta:

 

„Amerika épp most ismerte el, hogy ukrán szövetségesei követték el azt a terrorista merényletet, amelyben Daria Dugina életét vesztette. Az ukránpártiak azt állították, hgoy orosz hamis zászlós műveletről van szó. Most viszont már a CIA is elismerte az igazságot.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.