Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy „nehéz megmondani“, hogy az ukrán katonai sikerek nyomán nőtt-e az atomháború veszélye. Hangot adott azonban meggyőződésének, miszerint orosz ellenfele, Vlagyimir Putyin nem élne túl egy ilyen eszkalációt.

 

Az elmúlt hetekben az ukrán hadseregnek sikerült visszafoglalnia annak a területnek egy részét, amelyet Oroszország a nemzetközi jog megsértésével annektált. Putyin egyúttal arra figyelmeztetett, hogy habozás nélkül nukleáris fegyvereket vet be, ha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni az orosz hadsereg által megszállt területeket.

 

Zelenszkij a Lowy Institute International ausztrál agytrösztnek nyilatkozott videóhíváson keresztül. Az ukrán elnök beszédében megkérdőjelezte, hogy Putyinnak kellő áttekintése lenne Oroszország ukrajnai hadjáratáról ahhoz, hogy taktikai atomtámadást indítson. Zelenszkij szerint az oroszoknak nehéz „mindent kontrollálni, ami az országukban történik, mint ahogy irányítani sem tudnak mindent, ami a csatatéren történik“.

 hirdetes_300x300  

 

Zelenszkij szerint Putyin azt is tudja, hogy a világ „soha nem bocsátana meg Oroszországnak“ egy atomtámadást.

 

„Putyin tudja, hogy a nukleáris fegyverek használatával nem tudja úgymond megmenteni az életét. Ebben biztos vagyok“

 

– mondta Zelenszkij.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.