Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő szerint kulcsfontosságú, hogy Szlovákia segítsen Magyarországnak megerősíteni külső határainak védelmét. Mint mondta, ha szír és afgán migránsok jutnak be az EU-ba, az readmissziós kérelmeknek nincs értelmük, mert ezekben az országokban háborúk dúlnak. Heger erről a prágai nem hivatalos uniós csúcs előtt beszélt a sajtónak.

 

A readmissziós eljárás lényegében az adott migráns visszaküldését jelenti a legközelebbi országba, ahonnan érkezett, vagyis a jelenlegi migránsválság kapcsán Németország számára ez Csehországot, Csehország számára Szlovákiát, Szlovákia számára pedig Magyarországot jelenti. A probléma, amire Heger közvetve utalt az az, hogy a gyakorlatban lehetetlen vagy igen nehéz visszaküldeni származási országukba a menekültstátuszra nem jogosult személyeket, így az uniós tagállamok lényegében egymásra tolják vissza a migránsokat.

 

„Tudjuk jól, hogy ennek a migrációs kérdésnek a megoldása a magyar-szerb határ védelmében van, tehát a külső schengeni határok védelmében”

 

mondta Heger. Hozzátette, hogy Szíria és Afganisztán olyan országok, ahol háborús konfliktus dúl, így oda nem lehet visszaküldeni az illegális határátlépőket.

  hirdetes_300x300   

 

„Ezért fontos biztosítani a külső határokat”

 

fogalmazott.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.