Nyitókép: AP Photo/Darko Bandic

 

Nem sokkal ezelőtt ért véget a kétnapos rendkívüli uniós csúcs. Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban értékelte a találkozót. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk a háború eszkalációját. Orbán Viktor kitért az uniós csúcson szintén tárgyalt energiaválság témájára is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt.

 

Két „húsba vágó” kérdésről, az orosz–ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak az európai uniós miniszterelnökök prágai csúcstalálkozójukon, amely pénteken ért véget – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

 

A kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írta: az orosz–ukrán háború ügyében azt a magyar álláspontot képviselte, hogy a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzák az eszkalációt. Jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség – hangsúlyozta.

 hirdetes_300x300  

 

Orbán Viktor arra kérte az Európai Unió nagyobb államainak vezetőit, hogy mindenki próbáljon tárgyalni annak érdekében, hogy a háború továbbterjedését megakadályozhassák.

 

Ami az energiát illeti, ott sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt, a nyolcadik csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk

 

– hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

 

 

Hozzátette: ez a szankciós csomag nem vonatkozik sem Magyarország gázellátására, sem a nukleáris erőművekből származó energiára, sőt lehetővé teszi, hogy Magyarország megépíthesse a Paks II atomerőművét.

 

Orbán Viktor azt is közölte: felszólították az Európai Bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.