Külügyek

Von der Leyen: Az Európai Unió minden eddiginél jobban felkészült a télre

Elmondása szerint az EU-ban több mint 90 százalékos a gáztározók telítettsége, ami 15 százalékponttal több, mint tavaly.

Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Hét és fél hónappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után az Európai Unió minden eddiginél jobban felkészült a télre – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az informális EU-csúcs befejezése után, Prágában. Kifejtette, hogy a háború elején az orosz földgáz az EU fogyasztásának 41 százalékát tette ki, most már csak a 7,5 százalékát. Elmondása szerint az EU-ban több mint 90 százalékos a gáztározók telítettsége, ami 15 százalékponttal több, mint tavaly.

 

Tavasszal a gáztározók kiürítése után az európai országoknak egységesen kellene eljárniuk a gázvásárlásban, hogy ne versenyezzenek egymással, és legyen közös alkuerő – jegyezte meg.

 

Von der Leyen arról is beszélt, hogy be kell fagyasztani az energiahordozók árát, „hogy aláássuk Putyin azon képességét, hogy háborút tudjon folytatni Ukrajnában“.

 

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az USA mellett Ukrajna legkiemelkedőbb támogatója. „19 milliárd eurót biztosítottunk számukra, a katonai rendszereket nem számítva“ – mondta. A következő napokban további kétmilliárd eurót szabadítanak fel Ukrajna makroszintű pénzügyi támogatására.

 

Az Európai Bizottság vezetője az energiainfrastruktúra védelmének megerősítésére is rámutatott, emlékeztetve a közelmúltban a balti-tengeri Északi Áramlat gázvezetékeken történt incidensekre. „Meg kell szoknunk az ilyen típusú fenyegetéseket, de mindenekelőtt fel kell készülnünk rá“ – jegyezte meg.

 

Az európai vezetők prágai találkozójának házigazdája, Petr Fiala cseh miniszterelnök elmondta, hogy alapvető kérdésekben sikerült megegyezniük, és üdvözli a Bizottság javaslatait. Szerinte egyre több támogatást kap a gáz és az áram árának szétválasztása, ami összességében áreséshez vezetne az EU-ban. Javasolta, hogy a piaci tartalékokból csökkentsék a kibocsátási egységek árát, amivel olcsóbbá tehetné az áramot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket