Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Hét és fél hónappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után az Európai Unió minden eddiginél jobban felkészült a télre – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az informális EU-csúcs befejezése után, Prágában. Kifejtette, hogy a háború elején az orosz földgáz az EU fogyasztásának 41 százalékát tette ki, most már csak a 7,5 százalékát. Elmondása szerint az EU-ban több mint 90 százalékos a gáztározók telítettsége, ami 15 százalékponttal több, mint tavaly.

 

Tavasszal a gáztározók kiürítése után az európai országoknak egységesen kellene eljárniuk a gázvásárlásban, hogy ne versenyezzenek egymással, és legyen közös alkuerő – jegyezte meg.

 

Von der Leyen arról is beszélt, hogy be kell fagyasztani az energiahordozók árát, „hogy aláássuk Putyin azon képességét, hogy háborút tudjon folytatni Ukrajnában“.

 hirdetes_810x300  

 

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az USA mellett Ukrajna legkiemelkedőbb támogatója. „19 milliárd eurót biztosítottunk számukra, a katonai rendszereket nem számítva“ – mondta. A következő napokban további kétmilliárd eurót szabadítanak fel Ukrajna makroszintű pénzügyi támogatására.

 

Az Európai Bizottság vezetője az energiainfrastruktúra védelmének megerősítésére is rámutatott, emlékeztetve a közelmúltban a balti-tengeri Északi Áramlat gázvezetékeken történt incidensekre. „Meg kell szoknunk az ilyen típusú fenyegetéseket, de mindenekelőtt fel kell készülnünk rá“ – jegyezte meg.

 

Az európai vezetők prágai találkozójának házigazdája, Petr Fiala cseh miniszterelnök elmondta, hogy alapvető kérdésekben sikerült megegyezniük, és üdvözli a Bizottság javaslatait. Szerinte egyre több támogatást kap a gáz és az áram árának szétválasztása, ami összességében áreséshez vezetne az EU-ban. Javasolta, hogy a piaci tartalékokból csökkentsék a kibocsátási egységek árát, amivel olcsóbbá tehetné az áramot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!