Nyitókép forrása: AFP

 

A francia kormány még pénteken azt közölte, hogy az ország benzinkútjainak 15 százaléka teljes vagy részleges üzemenyaghiányban szenved. A TotalEnergies vállalat négy finomítójában a szakszervezeti sztrájkok miatt problémás a termelés, ezért 3500 töltőállomás ellátása szűnt meg. A probléma egy másik, erősen manipulált magyarázata a literenkénti 20 eurócentes kedvezmény miatt megugrott kereslet. Tény azonban, hogy az emberek megrohanták a kutakat, ami nyomás alá helyezte az ellátási láncokat. A TotalEnergiesben novemberben kezdődnek a bértárgyalások, a megélhetési válság és az energiaválság között őrlődve igen nehéz egyeztetésekre lehet számítani.

 

Az AFP hírügynökség közlése szerint pénteken több százméteres kocsisor kígyózott Párizs egyik külvárosának töltőállomásánál. A várakozási idő több óra volt. Sok helyütt nagy volt az elégedetlenkedés, mert időközben elfogyott a benzin.

 

Franciaországban 12. napja tart a TotalEnergies és az Esso-ExxonMobil alkalmazottainak sztrájkja. Emiatt hat olajfinomítóból három leállt, ami 60 százalékkal vetette vissza az üzemanyagtermelést. A TotalEnergies 3500 benzinkútjának ellátása hiányos – ez a vállalat töltőállomásainak egyharmadát jelenti.

 

 hirdetes_300x300  

A kormány becslése szerint a benzinkutak mindössze 19 százaléka érintett, elsősorban az északi régiókban. A belga határnál sokan Belgiumba járnak át tankolni.

 

A helyzet több mint feszült. Az egyébként is megroppant gazdaságnak is nagy pofon, rengeteg fuvarozó, szállítmányozási vállalat került szorult helyzetbe, mert nem tudta teljesíteni a megrendeléseket. Káosz lett úrrá a taxitársaságok körében is, sőt voltak régiók, ahol a mentőszolgálatokra is kihatott az üzemanyaghiány.

 

A francia szakszervezetek uniója, a CGT teljeskörű sztrájkra szólított fel a TotalEnergies ellen a francia energiaszektort átfogó akció részeként. A munkások fizetésemelést követelnek, mert nem bírják a megélhetési költségek meredek növekedését, miközben azt látják, hogy az energiavállalatok soha nem látott profitra tesznek szert.

 

2022 második trimeszterében a TotalEnergies 5,7 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el, ami nagyjából két és félszerese a 2021-es év azonos időszakában elért haszonnak.

 

A CGT most a nyereség megadóztatását és minimum 10 százalékos béremelést kér a francia 7 százalékos infláció ellensúlyozására – a fennmaradó három százalék egyfajta „nyereségmegosztás” az extraprofitból a munkások javára.

 

A szakszervezetek nem viccelnek, az AFP értesülései szerint a fuvarszervezők mindegyik beszüntette a munkát, ha van működő finomítója a TotalEnergiesnek, problémába ütközik az üzemanyag célbajuttatása miatt.

 

„Általában naponta 250-300 teherautó és 30-50 vasúti kocsi hagyja el az üzemet. Most egy sem jut ki”

 

nyilatkozta a CGT egyik képviselője a francia hírügynökségnek.

 

Eredetileg úgy volt, hogy a munkabeszüntetés csak 3 napig tart majd, ám a vállalatvezetők minimális tiszteletet sem mutattak a munkások iránt, és ragaszkodtak a 3,5 százalékos béremeléshez (miközben a havi infláció 7 százalék). A vállalat azt állítja, hogy a munkássztrájk csak kis részben tehető felelőssé a finomítók leállásáért, valójában az akciós, húsz eurócenttel olcsóbb üzemanyag miatt megugrott kereslet helyezte „nyomás alá az ellátási láncokat”. A cég saját becslései szerint a kereslet 30 százalékkal ugrott meg, miután nagy az érdeklődés az akciós termékek iránt.

 

Emmanuel Macron francia elnök és a francia kormány a munkások oldalára állt, de nyugalomra intette a lakosságot. Macron szerint a cégeknek figyelembe kéne venniük a munkások követeléseit. Nagy mozgástere a kormányzatnak nincs, ugyanis a gázellátási problémák és az élelmiszerárak emelkedése miatt ennél már csak nehezebb időszak várható Franciaországban is.

 

És persze az sem mellékes, hogy a francia kormány szeretné újra megnyitni az állítólag kevéséb fenntartható nyugdíjrendszer reformjának kérdését. Mivel itt megint a munkások és kifejezetten az állami alkalmazottak európai mércével mérve nagyon előnyös nyugdíjba vonulási feltételeit szüntetnék meg, újabb feszültségre lehet számítani, ezúttal a szakszervezetek és a francia kormány között.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!