Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Bá Ukrajna nem vállalata fel a szombat reggeli, Kercsi híd elleni támadást, az oroszok lényegében elismerték, hogy az ukrán titkosszolgálatoknak tudják be az akciót. Az amerikai sajtóban ugyanilyen információk jelentek meg. Kijev egyelőre nem vállalta fel a dolgot, de kétségkívül „ünnepi hangulatban” vannak az ukrán politikai vezetők, hiszen megint súlyos pofont kapott az orosz haderő. Az ukrán civilek már máshogy látják. Ők a keményebb orosz megtorlástól tartanak, és joggal. A Zaporizzsját ért bombázások vélhetően csak a kezdetet jelentik, pedig annak is legalább 20 halálos áldozata van. Egyre több orosz prominens politikus és közszereplő követel „kemény válaszcsapást” Moszkvától és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, kifejezetten azt hangsúlyozzák, hogy ideje lenne „nem tekintettel lenni a civil lakosság sorsára”.

 

A TASS hírügynökség közlése szerint Dmitrij Medvegyev, az orosz törvényhozás védelmi bizottságának helyettes elnöke kivételesen nem eszkalációra szólított fel, hanem kijelentette, hogy az ukrán terrorra a terroristák célzott likvidálásával kell válaszolni. Ugyanakkor egyértelműen az ukrán államnak tulajdonította a támadást.

 

„Ez egy terrorcselekmény, egy szabotázsakció volt, amelyet a bűnöző kijevi rezsim követett el. Efelől soha sem volt kétség. Minden jelentést bemutattak már, és a következtetéseket levonhattuk”

 

fogalmazott egy vasárnapi interjújában.

  hirdetes_300x300   

 

Bosszúszomj

 

Közben a Sputniknews orosz hírügynökség már vasárnap arról cikkezett, hogy a Kercsi híd elleni robbantás új szintre emeli a háborút, ahol már a civil (értsd, kritikus) infrastruktúra is célkeresztbe kerül. Hogy így lesz-e, azt a jövő mutatja meg, de az mindenképpen beszédes, hogy ez napi témává vált a orosz sajtóban.

 

A The New York Times arról cikkezett, hogy egyre több orosz prominens politikus és közszereplő szólította fel keményebb fellépésre a Kremlt. Nehezményezik, hogy a háború nem úgy alakul, ahogy az várható volt, és ennek egyik oka szerintük az, hogy az orosz haderő kesztyűs kézzel bánik a civil lakossággal (tény, hogy az oroszok viszonylag tartózkodóan bántak a puha célpontokkal, hiszen a közelmúltig az energiainfrastruktúra még viszonylag ép maradt, és az eddigi civil áldozatoknál jóval nagyobb veszteségeket is okozhattak volna, ha úgy lépnek fel – ez persze nem mentesíti Moszkvát azalól, hogy agresszor, csupán ennek a háborúnak az egyik ellentmondására hívja fel a figyelmet – a szerk.).

 

Egyesek odáig mennek, hogy kellően brutális orosz válasz nélkül Moszkva gyengének fog tűnni, és hogy ha elmarad a revans, akkor Ukrajnában senki sem fog félni Oroszországtól.

 

„Az ellenség már nem fél, és ezt a körülményt sürgősen orvosolni kell. Az alakulatok parancsnokai, a hírszerző ügynökség vezetői, a kijevi bűnözői rezsim politikusai nyugodtan alszanak, nem fáj a fejük, jó hangulatban ébrednek, aneélkül, hogy éreznék az elkövetett bűncselekmény miatti büntetés elkerülhetetlenségét”

 

fogalmazott Telegram csatornáján Jevgenyij Podubnij, az RT orosz állami csatorna háborús tudósítója.

 

Kijeven kívül senki sem ünnepel

 

A NY Times információi szerint a kijevi vezetés megtiltotta, hogy bárki nyilatkozzon a kercsi támadásról. Ennek ellenére voltak, akik névtelenül szivárogtattak. Egyikük például elismerte, hogy az akció sikerét „Kijevben nagyszerűnek minősítették”:

 

„A művelet megmutatta, hogy az orosz védelmi rendszer nem tudja megvédeni a legjelentősebb és legszentebb célpontok biztonságát sem. (…) A híd egy mesterséges köldökzsinór, ami összeköti a tolvajt az ellopott vagyonával. Mindent, ami természetellenesen és illegálisan szereztek, meg kell semmisíteni, és meg is fogjuk semmisíteni”

 

fogalmazott az amerikai lapnak egy anonim nyilatkozó ukrán katonai tisztviselő. Attól kezdve, hogy ez megjelent a sajtóban, aligha kell Kijevnek bármit is tagadnia.

 

A támadás egyébként tényleg sikeresnek mondható katonai szemmel. Az orosz utánpótlási vonalak lelassultak. A személyautó-forgalom zavartalanul visszaállt a rendes tempójába, a hídra felmenő buszokat és teherautókat mind átkutatják, a legtöbbjük az ingyenessé tett kompjáratokat kénytelen használni. Ez igencsak megnehezíti az ellátmányok célba juttatását.

 

Jelentések szerint a robbanás utáni nap 250 kamion torlódott fel a krími, 170 az orosz oldalon, és ez a szám várhatóan emelkedni fog. A hídkomplexum vasúti része továbbra is működőképes, így az még mindig alkalmas nehézpáncélosok szállítására.

 

Az oroszok kívül az ukrán civilek sem nagyon örülnek az új fejleményeknek. Az oroszoknak bevitt mélyütés miatti ünnepi hangulatot  – ahogy a NY Times írta – elhomályosítja a megtorló támadások miatti félelem. A civilek nem tudják, mi történhet ezután, ha eszkalálódik a konfliktus, és megnő a civil célpontok elleni csapások száma. Egyesek szerint a híd támadása egy eseménylánc kezdete.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.