Nyitókép: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin, a Kreml vezetője hétfőn kijelentette, hogy az orosz erők ukrán városok elleni hatalmas rakétatámadásai megtorlásul szolgálnak Kijev „terrorista“ cselekményeiért, beleértve azt a robbanást, amely szombaton megrongálta az orosz szárazföldet az elcsatolt ukrán Krím félszigettel összekötő Kercsi hidat.

 

„Ha folytatódnak az Oroszország elleni (ukrán) támadások, a válasz kemény lesz“ – fenyegetőzött Putyin az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának ülésén. „A reakció ugyanolyan mértékű lesz, mint az Oroszország elleni fenyegetés“ – tette hozzá.

 

„A területünkön elkövetett terrorcselekmények elkövetésére irányuló kísérletek esetén Oroszország reakciója kemény lesz“ – mondta. Kijevet azzal is megvádolta, hogy bombatámadást kíséreltek meg a TurkStream gázvezeték ellen – írja honlapján a Sky News.

 hirdetes_300x300  

 

A Kreml vezetője közölte, hogy az Ukrajna elleni hétfői támadásokat összehangolták, célpontjaik „energia-, katonai és kommunikációs létesítmények“ voltak. Elmondása szerint az ukrán célpontok elleni, nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott hatalmas támadásokat az orosz védelmi minisztérium javasolta.

 

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok iráni gyártmányú öngyilkos drónokat is bevetettek a támadásokhoz, amelyek Fehéroroszország területéről érkeztek – írja az AFP.

 

Kora reggel támadások értek Kijevet és Ukrajna számos más városát. Az orosz erők legalább 83 rakétát lőttek ki Ukrajnára, amelyek közül 43-at semmisített meg az ukrán légvédelem – közölte az ukrán légierő a BBC szerint. Az orosz támadások áldozatainak végső mérlege még nem ismert. Az eddigi jelentések szerint legalább öten meghaltak és több mint 20-an megsebesültek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.