Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az Európai Bizottsátg azon dolgozik, hogy a jövő évben havi 1,5 millió eurós támogatást biztosítson Ukrajnának – közölte a Politico bennfentes információkra hivatkozva.

 

Az EU még májusban 9 milliárd eurós „makrogazdasági támogatást” hagyott jóvá Ukrajna számára, ám ebből csak 6 milliárd euróra sikerült megszerezni a tagállamok áldását, és mindössze 1 milliárd került tényleges folyosításra. (Nem kapott akkor elég figyelmet, de a fő akadályozó tényező az volt, hogy nyugati országok féltették a pénzüket az ukrán korrupciótól…)

 

„Tekintetel a segélyezés folyamatos szükségességére, egy strukturáltabb megoldást kellene fontolóra venni a nagyobb fokú kiszámíthatóság érdekében, és keményen dolgozom az uniós országokkal egy olyan úton, ami lehetővé tenné számunkra, hogy automatizált megoldást kínáljunk. Legalábbis a jövő évre”

 

mondta Jogannes Hahn, az EU költségvetési biztosa.

  hirdetes_300x300   

 

Kijev havi 3,5 millió dollárra teszi a havi költségvetési hiányát. Ebből az USA 1,5 milliárd dollár finanszírozását vállalta fel (egyelőre csak papíron). Az EU-ra marad további 1,5 milliárd.

 

Brüsszel most az uniós pénzügyminisztériumokkal tárgyal arról, hogyan lehetne támogatást nyújrani. A módszerről és a végösszegről továbbra sincs megállapodás, ahogy arról se, hogy mennyi lenne a felkínált összegből a támogatás, és mennyi a kölcsön (Ukrajna fizetésképtelen ország…).

 

Nem kizárt, hogy az egész intézkedés nem több médifelhajtásra játszó politikai húzásnál. Hahnék ugyanis most az október 25-i berlini konferenciára készülnek, amelynek a német soros G7-elnökség és az Európai Bizottság lesz a közös házigazdája – így valami zaftosat szeretnének mutatni a sajtóban. A kérdés az, hogy kinek. Az energiaválság és gazdasági összeomlás szélén táncoló EU polgárainak aligha tetszik majd, hogy válságkezelésre nincs sem pénz, sem érdemi javaslat Brüsszel részéről, de Ukrajna további támogátására van idő, pénz és politikai akarat is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.