Nyitókép: SITA/AP

 

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a kazah fővárosban, Asztanában találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

 

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban semleges álláspontot őrző Törökország mindkét országot a tűzszünet mielőbbi megkötésére szólította fel.

 

A török ​​elnök egyelőre nem kommentálta nyilvánosan az ukrán városok és infrastruktúra elleni hétfői nagyszabású orosz támadást, amely Putyin szerint a Kercsi hídon történt robbanás megtorlása volt.

 hirdetes_300x300  

 

„A tűzszünetet a lehető leghamarabb biztosítani kell. Minél előbb, annál jobb“ – mondta Mevlüt Çavuşoglu török ​​külügyminiszter. Szerinte Ukrajna és Oroszország is eltávolodik a diplomáciai úttól.

 

Putyin és Erdogan szeptemberben találkozott személyesen Üzbegisztánban, és múlt héten telefonon is beszéltek. A török ​​elnök továbbra is reméli, hogy sikerül személyes találkozót szerveznie Putyin és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij között.

 

Kijev és Moszkva is elutasítja az ilyen találkozót a legmagasabb szinten, de Ankara szerint ez szükséges és megvalósítható.

 

Törökország tagja a NATO-nak, de nem csatlakozott az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz az ukrajnai orosz invázió kapcsán. Az országnak júliusban sikerült elérnie az ENSZ, Törökország, Ukrajna és Oroszország által aláírt megállapodást, amely lehetővé tette, hogy a gabonahajók hónapok után ismét elhagyják az ukrán kikötőket.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!