Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Roman Hrytsyna

 

Csökkent az Ukrajnára mért orosz rakétacsapások száma, enyhült a támadások intenzitása is, de Kijevben reggel ismét megszólaltak a szirénák. Ukrajna jelenetős részén továbbra is áramellátási problémák vannak. A kijevi vezetés hétfőn úgy döntött, hogy felfüggeszti az áram Unióba irányuló exportját. Az USA bejelentette, hogy fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának. Ez a háború 229. napja.

 

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint az oroszok kamikaze drónokkal támadták meg a vinyitszjai hőerőművet. Személyi sérülés nem történt. A támadás azonban tovább súlyosbíthatja az akut áramhiányt. A hétfői támadások közvetkeztében Kijev elrendelte, hogy az emberek este 17:00 és 22:00 szorítsák a minimumra az áramfogyasztásukat, és ne használják az olyan háztartási nagyfogyasztókat, mint a villanybojler, villanymelegítő, tűzhely, mikrohullámú sütő és mosogatógép.

 

Orzágos szinten enyhült a fenyegetettség, Zaporizzsja azonban továbbra is heves tűz alatt áll. A hajnali órákban újabb rakéták csapódtak be, az Unian szerint 12 becsapódás történt, legalább egy halott van. Az oroszok a helyi kritikus infrastruktúrát célozták, de egy autókereskedes is két találatot kapott.

 

 hirdetes_300x300  

Az eddig megerősített halálos áldozatok száma 19-re emekedett (közép-európai idő szerint reggel 8 órai állás), a sérültek száma 105.

 

Az ukrán jelentések szerint Oroszország hétfőn összesen 84 rakétát lőttek ki, amelyből 56-ot sikerült megsemmisíteni (érdemes az információt fenntartásokkal fogadni, más források csak 43 megsemmisített rakétáról írtak).

 

Keddre az áramszolgáltatás az ország nagy részében helyreállt (még ha korlátozásokkal is) Kijev, Lviv, Szumi, Termopilszk és Hmelnyickij megyékben számos településen még mindig nincs áram.

 

Közben az amerikai CNN hírtelevízió közölte, hogy az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának. A bejelentésre azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a rakétatámadások kapcsán.

 

Zelenszkij hétfő esti videós bejelentkezésében arról beszélt, hogy Ukrajnát nem lehet megfélemlíteni, a mostani támadásoktól csak egységesebb lesz. Majd megígérte, hogy elrendeli, hogy „az orosz katonák számára még több szenvedést hozzon a csatatér”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!