Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

A német kormány az energiaválságot kezelő mentőcsomaggal egy összegben egyhavi gázszámlájuknak megfelelő támogatásban részesítené a háztartásokat, valamint a kis- és középvállalatokat. Márciusban pedig elvileg jöhetne egy belföldi gázárplafon.

 

A sokat emlegetett német mentőcsomag finanszírozásához Berlin 200 milliárd eurós hitelt venne fel. Az terv első része az egyhavi gázszámla kifizetése lenne, a második pedig egy gázársapka, ami márciustól 2024 április végéig 12 centre csökkentené a háztartási gáz kilowattóránkénti árát, de csak az előző évi fogyasztás 80 százalékáig. Ezenkívül 2023. január 1-jétől (tehát még a lakossági gázárbefagyasztás előtt) 7 centes gázárhatárt szabnak a vállati szektor számára az előző évi fogyasztásuk 70 százalékáig.

 

Az intézkedés teljes költségét bő 90 milliárd euróra saccolja a Német Ipari Szövetség elnöke, Siegfried Russwurm.

 

 hirdetes_810x300  

Az sem kizárt, hogy Olaf Scholz kancellár kormánya végül létrehozza azt a húszfős szakértői bizottságot, amelynek tagjai az iparból, a szakszervezetekből és tudományos körökből kerülnénke ki.

 

A németek a múlt hónap végén jelentették be, hogy saját hatáskörükön belül 200 milliárd euró hitelt fordítanak a németországi gázár hatósági szabályozására, ami hatalmas felháborodást keltett az EU-ban. Ez ugyanis három dolgot hozhat magával.

 

Az egyik, hogy a németek más tagállamok orra elől vásárolhatják fel a még fellelhető gázmennyiségeket pénzügyi dominanciájukra támaszkodva.

 

A másik, hogy az európai vállalatok úgy érezhetik majd, hogy érdemesebb Németországba költözniük, vagyis az egész európai versenyképességi térkép borul, és tömeges exodus indulhat meg Németország irányába.

 

A harmadik, hogy a németországi cégek életben maradnak, míg Európa többi gazdasága súlyos károkat szenved el az energiaválság miatt. A piaci űrt pedig majd a német cégek tölthetik be.

 

Az európai ellenállás tehát nem véletlen, ahogy az sem, hogy a németek terveit először Olaszország, majd rögtön után Franciaország ítélte el. A spanyolok már óvatosabban fogamaztak, de nem helyeselték az intézkedést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.