Nyitókép: SITA/AP

 

Az orosz FSZB titkosszolgálat bejelentette, hogy őrizetbe vette a Kercsi híd elleni merénylet nyolc gyanúsítottját, összesen öt oroszt, valamint három ukrán, illetve örmény állampolgárt.

 

A TASS orosz ügynökség szerint a támadás szervezőjeként Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét nevezték meg. Kijev nem vállalta a felelősséget az Oroszországot az elcsatolt Krímmel összekötő hídon szombaton történt robbanásért.

 

„Jelenleg a nyomozás keretén belül öt orosz állampolgárt, valamint három ukrán, illetve örmény állampolgárt vettek őrizetbe, akik részt vettek a bűncselekmény előkészítésében“

 

 hirdetes_300x300  

– közölte az FSZB.

 

A szövetségi bűnügyi központtal együtt a szolgálat állítólag felfedezte, hogy a híd elleni támadást az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése, annak vezetője, Kirilo Budanov, annak dolgozói és ügynökei szervezték.

 

Az üggyel kapcsolatos nyomozás folytatódik – közölte az FSZB, hozzátéve, hogy a támadás valamennyi szervezője és cinkosaik – köztük a külföldi állampolgárok – ellen az orosz törvények értelmében büntetőeljárás indul.

 

Az FSZB tájékoztatása szerint a robbanószerkezetet építőipari polietilén fóliatekercsbe csomagolták, amit 22 raklapon szállítottak, és összesen több mint 22 tonna volt. Az FSZB szerint ukrán és grúz állampolgárok, valamint egy örmény állampolgár vett részt a rakomány szállításában.

 

Az FSZB közleményében pontosította, hogy a rakományt a dél-ukrajnai odesszai kikötőből augusztus elején a bolgár Rusze kikötőbe, majd onnan Grúziába és Örményországba küldték, ahol átrakták egy teherautóra, amellyel a rakomány a dél-oroszországi Krasznodar régióba indult. Ott hamis okmányokat állítottak ki a rakományra, és átpakolták egy másik teherautóba. Az áru átvevőjeként egy nem létező Krím-félszigeten lévő cég szerepelt.

 

Az orosz szárazföldet a Krím-félszigettel összekötő Kercsi hídon szombaton leomlott az úttest egy része, miután robbanás történt, és kigyulladtak a tartályok a szerkezet vasúti részén. Az orosz hatóságok szerint a robbanást egy teherautóban lévő bomba okozta. Az orosz sajtó szerint a robbanás négy emberéletet követelt.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt napokban az ukrán városokat ért hatalmas orosz rakétacsapásokat az ukrán támadások megtorlásaként jellemezte, beleértve a Kercsi híd elleni „terrortámadást“.

 

ČTK, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.