Nyitókép: Budapest, 2022. október 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án. MTI/Balogh Zoltán

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő október 13-án, csütörtökön 13 órakor sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó – Mit miért tesz a kormány? címmel.

 

Ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelés jöhet a pedagógusoknak – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett, hogy teljesítse az európai uniós tárgyalások során tett vállalásokat. Beszámolt arról is, hogy Magyarország energiaellátása biztosított. Ismertette, hogy változás jön a napelemeknél, a jövőben benyújtandó napelemes pályázatoknál módosítanak a betáplálás szabályain.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány szerdai ülésén áttekintette az uniós tárgyalások állását. A kormány úgy látja, hogy a tárgyalások eredményes lezárására sor kerülhet. A kormány összesen 17 vállalásban állapodott meg a bizottsággal.

 

 hirdetes_300x300  

Ezek között szerepel:

 

  • az integritáshatóság létrehozása,
  • a korrupcióellenes munkacsoport felállítása és -keretrendszer erősítése,
  • az uniós támogatás átlátható felhasználásának garantálása a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetében,
  • a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos bűncselekmények esetén külön eljárás bevezetése és az audit- és ellenőrzési mechanizmusok megerősítése az uniós források felhasználása során.

 

A kormány vállalta továbbá

 

  • az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentését, sőt ez belföldi pénzfelhasználás esetén is áll.
  • Jelentéstételi eszközt alakítottak ki, amely kizárja az egyajánlatos közbeszerzések arányának növekedését, az elektronikus közbeszerzési rendszer átlátható és követhető lesz, teljesítményértékelési keretrendszer biztosítja majd a források hatékony felhasználását.
  • Cselekvési tervet fogadnak el a verseny fokozása érdekében és a mikro- kis- és középvállalkozásoknak képzést vezetnek be a közbeszerzési eljárásról, valamint támogatási rendszerrel segítik részvételüket.
  • A kormány ezekben állapodott meg az Európai Bizottsággal, és az Országgyűlés elfogadta az ehhez szükséges törvényeket. A törvények végrehajtása, ezek között is az integritáshatóság felállítása kulcsfontosságú – összegezte Gulyás Gergely.

 

Orbán Viktor levélben köszönte meg mindegyik uniós ország vezetőjének az egyhangú döntést, amellyel a határidő hosszabbításához hozzájárulhat.

 

A kormány elkötelezett a vállalások tekintetében.

 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy szükséges a pedagógusok béremelése, ebben pedig a bizottság konstruktívan lépett fel. A megállapodás létrejöttével lehetséges, hogy 2025-re a tanárbérek elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát.

 

Ez azt jelenti, hogy jövőre 21 százalékkal, utána 25 százalékkal, majd 2025-ben a jelenlegi bázishoz képest 30 százalékkal kell emelni a pedagógusbéreket.

Emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta eddig két alkalommal volt nagymértékű béremelés, mindkettő az Orbán-kormányok idején.

 

A kormány tegnapi ülésén szóba került az energetika is, a legfontosabb, hogy

 

az ország energiaellátása biztosított.

 

A jelenlegi helyzetben Európában két kérdés van: van-e egyáltalán energia, és mibe kerül. Az ár mindenhol nagyon magas, de van, ahol nincs is elegendő mennyiség.

 

Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított lenne, ha mostantól egy molekula sem érkezne hazánkba. Ettől függetlenül sok változtatásra van szükség az energetikai infrastruktúrában, ezért a helyreállítási alapból a zöldenergiára való átállást és a villamosenergia-hálózat fejlesztését finanszíroznák.

 

A napelemes beruházások felgyorsítása érdekében a jövőben megváltoztatják ennek szabályait, ami nemcsak a lakosságot, hanem a vállalkozásokat is érinti.

 

A kormány úgy látja, hogy a következő egy hónapban az Európai Unióval folyó tárgyalások lezárulhatnak, így ez a folyamat is gyorsulni fog.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!