Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

 

Először hívott imára müezzin a Török-Iszlám Unió (DITIB) kölni központi mecsetében pénteken, ami demonstrációt váltott ki a mecset előtt.

 

Az imára hívás nem egész öt percig tartott, és csak a mecset közelében lehetett hallani. Többen skandálással és transzparensekkel tüntettek ellene. Az egyiken az alábbi felirat szerepelt: „Nemet mondunk a kölni müezzin hívására! A köztér legyen ideológiailag semleges.“

 

Az imára hívást Köln polgármestere, Henriette Reker tette lehetővé a szabad vallásgyakorlás részeként, amelyet a német alkotmány garantál.

 hirdetes_400x285  

 

„Nagyon boldogok vagyunk. Az imára való nyilvános felhívás annak a jele, hogy a muszlimok itthon vannak. Ennek a hosszú folyamatnak az a fő üzenete, hogy a muszlimok látható részei a társadalomnak, és az imára hívással annak hallható részei is”

 

– mondta Abdurrahman Atasoy a Török-Iszlám Uniótól.

 

Az imára való hívást szigorú korlátozásokkal kétéves kísérleti projektként hagyták jóvá a hatóságok. Minden pénteken dél és délután 3 óra között egyetlen imára való felhívás sugározható a hangszórókon, maximum öt percig. A hangerő pedig nem haladhatja meg a 60 decibelt.

 

Németországban több mint ötmillió muszlim él, ami a lakosság mintegy hat százaléka. Csak Kölnben több mint 100 000 muszlim él.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!