Nyitókép forrása: SITA/Stanislav Krasilnikov/TASS Host Photo Agency Pool via AP

 

A Vlagyimir Putyin által bejelentett nagy orosz-török gázprojekt nagyjából annyi gáz szállítására tenné alkalmassá a Török Áramlatot, mint a Balti-tenger alatt húzódó két Északi Áramlat három sérült vezetékének kapacitása – derült ki Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgazójának csütörtöki nyilatkozatából.

 

Vlagyimir Putyin szerdán az orosz energiahét fórumán beszélt az új projektről, ami lényegében Európa legnagyobb földgázelosztó köpontját hozná létre, amely elvileg képes lenne az Északi Áramlat vezetéken áthaladó mennyiség tranzitjára. Putyin szerint az elsődleges piac Európa lehetne, ha akarná, és az elosztóközpont egyben platformként szolgálna a gázárak piaci szintentartásához is.

 

Miller kijelentette:

 

 hirdetes_400x285  

ha a „Török Áramalt folyosóján esetleg megjelenő új mennyiségekről, új gáztranzitkapacitásokról beszélünk, akkor arról a mennyiségről van szó, amelyet a Baltikumban, az Északi Áramlatoknál veszítettünk el a nemzetközi terrorcselekmények miatt”.

 

Hozzátette:

 

„Vannak érvényes gázszállítási szerződések az Északi Áramat 1-re. Rajtunk kívül álló okok miatt jelenleg nem szállítunk gázt ezen szerződések alapján, de ezek a szerződések továbbra is érvényesek, és vannak vevők, akik érdeklődnek az ilyen mennyiségű gáz vásárlása iránt”

 

fogalmazott. Kiemelte, hogy a Gazprom maga is képes viszonylag rövid időn belül tengeri vezetéket építeni.

 

Körkép.sk, tass.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.