Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Temérdek fegyver megy Ukrajnába Európából, miközben a háborúban álló ország lényegében fizetésképtelen. Ennek ellenére a nyugati országok hadianyagot érintő támogatása töretlen, legalábbis, amíg készleteik ezt engedik. Teszik ezt azért, mert az Európai Unió azt ígérte, az Ukrajnának átadott fegyvereket átfizeti a tagállamoknak. Csakhogy az erre létrehozott keret nem elegendő a tagállami kompenzációs igényekre, sőt gyakorlatilag eddig még egyetlen tényleges átfizetés sem valósult meg.

 

Az Európai Unió néhány nappal (!) az orosz-ukrán háború kitörése után 500 millió eurós keretet hozott létre azzal a céllal, hogy fegyvereket juttasson Ukrajnába. A koncepció lényege, hogy a tagállamok által átadott fegyvereket az EU ebből a keretből átfizeti.

 

A dolog pikantériája, hogy a törvény szerint az EU fegyvervásárlásokat, pláne konfliktusos övezetbe való exportálással, nem finanszírozhat. Még ellentmondásosabb, hogy a félmilliárdos csomag az „Európai Békealap” nevet kapta.

 

 hirdetes_300x300  

A háború első napjai után kiderült, hogy a félmilliárdos keret az első fegyverszállítmány értékének 85 százalékának kifizetésére volt hivatott.  Vagyis az 500 milliót 600 millió eurónyi leszállított fegyverért fizetik ki.

 

Később a Békealapot 1,5 milliárd euróval toldották meg. Ez a második kifejezési keret viszont már nem a leszállított fegyverek értékének 85 százalékát fizeti át, hanem csak 46 százalékát. Magyarul, a keret 1,5 milliárd eurójából 3,3 milliárd eurónyi fegyvert fognak kompenzálni. Ez a vita egyébként még csak a napokban zárult le. Varsó az utolsó pillanatig azért harcolt, hogy a keretet tovább bővítsék, mert kevésnek tartotta az 50 százalékot sem elérő kifizetési rátát. Szerdán azonban végül kötélnek állt, és lemondott a Békealap újbóli megemeléséről.

 

Lesz azonban még egy emelés, egy félmilliárdos tétel, amelynek átfizetési arányáról még el sem kezdődtek a viták.

 

Az átfizetési arányok elég sok tagállamnál kiverték a biztosítékot. A lengyelek például egymagukban több mint 2 milliárd euró értékben fegyverezték fel az ukránokat, és a Békealap második körös keretéből (1,5 milliárd euró) ők 1,8 milliárd eurónyi fegyvert akarnak kompenzálni.

 

Nem minden tagállam van elragadtatva

 

A helyzet valószínűleg messze nem olyan, ahogy sok tagállam korábban elképzelte, ráadásul a nyugati országok épp most akarnak jelentős számú légvédelmi rendszert az ukránok rendelkezésére bocsátani az orosz rakétacsapások miatt. Vagyis a kompenzációs igénylés összege tovább fog nőni (érdekes lesz látni, hogy a nyugatiak milyen százalékos kifizetést lobbiznak majd ki maguknak…).

 

Szlovákiában Jaroslav Naď végig azzal érvelt, hogy a fegyverek átadását Brüsszel át fogja fizetni, ezért Szlovákiának ebből semmilyen kára nem származik. Ráadásul Szlovákia átadta egyetlen saját légvédelmi rendszerét, az S-300-t. Sőt, a dolog most még visszásabb most, hogy a hollandok nemrég kivonták a négy „kölcsönkapott” Patriot légvédelmi rendszer egyikét Szlovákiából (maradt két német és egy amerikai egység).

 

Kérdés, hogy a csökkentett kifizetési ráta hogyan érinti majd Szlovákiát. (Ha tippelnünk kellene, az új retorika majd az amerikaiaktól kapott 200 milliós támogatással próbálja elterelni a figyelmet – a szerk.) Szlovákia a várakozások szerint még idén megkapja az első és második körös (500 milliós és másfél milliárdos forduló) kifizetéseit.

 

Káčer szerint Szlovákia kész nagyobb mértékben befizetni

 

A Békealap körüli csetepatét azonban egyesek már arra használják fel, hogy újabb forrásokat vonjanak a tagállamoktól a háború finanszírozására. Ebből a szempontból különösen érdekes Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter Politiconak adott nyilatkozata, aki szerint Szlovákia készen állt több pénzzel hozzájárulni a Békealap működtetéséhez. Ettől a ponttól fogva teljesen követhetetlen, hogy Szlovákia végül a keret nettó befizetője vagy kedvezményezettje lesz-e. Az pedig egy másik kérdés, hogy a szlovák kormány készen áll a Békealap finanszírozására, miközben továbbra is adós a válságkezelő intézkedésekkel belföldön.

 

„Az alap fontos, és lehetőség szerint meg akarjuk duplázni a keretet. (…) És természetesen készek vagyunk növelni hozzájárulásunkat, mert mindannyian hozzájárultunk ehhez az alaphoz. Egy ilyen lépés nemcsak gazdaságilag fontos, hanem politikai gesztus is”

 

mondta Káčer utalva arra, hogy arra kell költeni a forrásokat, amit az EU Ukrajna kapcsán felvállalt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!