Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Frank Augstein

 

Nem kizárt, hogy Liz Truss brit miniszterelnök úgy vonul be a történelembe, mint az Egyesült Királyság legrövidebb ideig hivatalban lévő kormányfője. Választási kampánya amiatt volt emlékezetes, mert kijelentette, hogy hajlandó lenne megnyomni az atomfegyverek indítogombját. Hathetes miniszterelnöki regnálását pedig a brit gazdaság teljes káoszba fulladása jellemzi. A Konzervatív Párt szabadulna tőle, a választók szabadulnának tőle – persze ez nem megy olyan gyorsan. De hogyan jutottunk idáig?

 

Liz Truss pozíciója eleve nem volt túl erős a Konzervatív Párton belül. Fő riválisát, Rishi Sunakot a szavazatok 57,4 százalékával verte meg. Az elkövetett baklövésekért pedig most már az ő fejét követeli a párt. Hogyan jutottunk idáig?

 

A miniköltségvetésként emlegetett adózási intézkedés, amit Truss kabinetje dolgozott ki, katasztrofális következményekkel járt. A csomag

 

 hirdetes_810x300  
  • a jövedelemadó általános adókulcsát 20-ról 19 százalékra csökkentette volna,
  • a leggazdagabbak, vagyis a 10 ezer fontosnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre vonatkozó adókulcsot 45 százalékról 40 százalékra vágta volna vissza,
  • a 19 százalékos társasági adó tervezetett emelését hirtelen levették a napirendről, ahogy az osztalékjövedelmekre vonatkozó adóemelést is, mi több, a bankszektor széles körű deregulációs lazításokat kapott volna.

 

A választók felháborodtak, a szakszervezetek dühöngtek, mert korlátozni akarták a sztrájkjogot is. Bár az alapfelvetés az volt Truss részéről, hogy az alacsony adók majd gazdasági fellendülést generálnak, épp az ellenkezője történt.

 

Az adócsökkentések hírére elkezdtek megszabadulni a brit államkötvényektől, magyarul: a befektetők egyre kevésbé hajlandó finanszírozni a brit államadósságot. A brit font mélypontra zuhant, a dollárral szemben szeptember 26-án 1,03-ig gyengült.

 

Politikai harakiri

Ami miatt a Konzervatív Párt tényleg komolyan fontolgatja Truss eltávolítását, azt a közvélemény-kutatások nehezen félreértelmezhető eredménye. A Yougov szeptember végén 54 százalékot adott a baloldali Munkáspártnak, 21 százalékot a Konzervatív Párnak. Ekkora különbségre (33 százalék) a munkáspártiak javára a Szovjetunió összeomlása óta nem volt példa.

 

Aztán újabb politikai hibát vétett. Menesztette saját jelöltjét, Kwasi Kwartenget a pénzügyminiszteri székből, helyére pedig Jeremy Huntot nevezte ki, aki viszont a pártelnökválasztási kampány során Sunakot támogatta, nem Trusst.

 

Truss célja nyilván az volt, hogy egy beszédes személycserével megnyugtassa a pénzpiacokat, ám nem egészen ez történt. Craig Mackinley, a konzervatívok egyik háttérembere a Politiconak úgy jellemezte a helyzetet, hogy a politikai ellenfelek a nagy hátraarcot látva megérezték a vér szagát. Olyannyira, hogy sokan úgy vélik, Hunt társvezető lesz a kormányban.

 

Persze, ettől még nem jön helyre a brit gazdaság.

 

Mindenesetre, ha Trusst még az idei évben menesztenék, akkor ő lenne a brit történelem legrövidebb ideig regnáló miniszterelnöke.

 

Körkép.sk, politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!