Nyitókép forrása: TA3.com

 

A lehetséges terrorcselekményként kezelt pozsonyi kettős gyilkosság volt a fő témája a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorának, ahol Gyimesi György (OĽANO), Jana Bittó Cigániková (SaS) és Erik Tomáš (HLAS) képviselők kerültek szembe. Pontosabban kerültek volna szembe egymással, ám a műsor első percétől LMBTQ-ellenes politikával vádolta meg őket a műsorvezető, aki egyébként már a felvezetőben színt vallott szexuális hovatartozását illetően.
A műsor így teljesen nélkülözte az objektív szempontokat, a LMBTQ-személyek jogi státuszát rendező törvények hiánya úgy került tálalásra, mintha az vezetett volna a kettős gyilkosság elkövetéséhez. Mindhárom képviselő kemény bírálatot kapott, és nem is nagyon vitatkozhatott a műsorvezetővel, hiszen ha megteszik, az az LMBTQ-személy elleni támadásként jelenhetett volna meg a sajtóban. Volt persze politikai színház is, Bittó Cigániková, aki szivárványos zászlóba burkolózva jelent meg a stúdióban, elsírta magát az első kérdés után, azt hangoztatva, hogy mindannyian felelősek vagyunk a két fiatal áldozat haláláért.

 

A pozsonyi kettős gyilkosság során egy melegbár teraszán ülő két fiatal férfit egy 18 éves ámokfutó lelőtt. Az eddigi információk szerint a gyilkosság indítéka LMBTQ-személyek és zsidók elleni gyűlölet volt. Az elkövető középiskolás fiú tette elkövetése után néhány órával végzett magával is. Tettét egy több mint 60 oldalas kiáltványban próbálta indokolni, amelyet amerikai és új-zélandi tömeggyilkosok hasonló kiáltványai motiváltak.

 

A TA3 vasárnapi vitaműsorában Gyimesi György elítélte a kettős gyilkosságot. A műsorvezető először szembesítette azzal, hogy az OĽANO pártelnöke LMBTQ-közösséget sértő megjegyzéseket is tett a múltban. Gyimesi azonban leszögezte:

 

 hirdetes_810x300  

„Minden erőszakos bűncselekményt, ami faj vagy etnikum, vagy az LGBT+ közösség ellen irányul, elítélek”

 

mondta, hozzátéve, hogy az ilyen tetteknek nincs helye Szlovákiában.

 

„Gondoskodnunk kell arról, hogy ilyen történések ne fordulhassanak elő. Pedig egyébként a futballstadionok lelátóin is előfordulnak ilyen megnyilvánulások, ahol a dunaszerdahelyi szurkolóknak azt kiabálják, hogy be kell verni a magyarok fejét”

 

mondta Gyimesi. A képviselő azt is kijelentette, hogy nem tartja magát felelősnek a fiatal elkövető tettéért. Hangsúlyozta, hogy a gyilkos nyugati közösségi hálók tartalmain radikalizálódott, és olyanokat tartott példaképnek, akik másságukért gyilkoltak embereket.

 

Gyimesi elutasította, hogy a történtek miatt minden konzervatív politikust, konzervatív és keresztény közösséget kollektívan bűnösnek kiáltsanak ki a történtek miatt.

 

A műsorban elmondta, hogy nem támogatja az LMBTQ+ személyeket érintő  regisztrált partnerség intézményének bevezetését, de támogatni tudja az olyan, életüket megkönnyítő változtatásokat, mint az öröklés vagy az egészségügyi dokumentációhoz való hozzáférés. A műsorvezetői kérdésére leszögezte, hogy tudná támogatni az olyan iskolai felvilágosítást, ami minden kisebbség elfogadásának elősegítésére irányulna. 

 

A szivárványos zászlóba burkolózó Jana Bittó Cigániková rögtön Gyimesit támadta:

 

„Meg vagyok döbbenve, hogy nem érzi magát felelősnek. Én, mint a jogok nagy harcosa, igenis érzem ezt a felelősséget”

 

mondta szerénység nélkül, majd kijelentette:

 

„Sem én, sem ön, sem Matovič nem áldozat. Mi társelkövetők, bűnrészesek vagyunk. Nem tudtuk megakadályozni [a gyilkosságot] és olyan környezetet kialakítani, ami tiszteli az LGBTI+ közösséget”

 

mondta.

 

Erik Tomášnak a műsorvezető azt rótta fel, hogy egyetlen posztot sem közölt a kettős gyilkosság kapcsán, holott több tízezer követője van. Tomáš azzal védekezett, hogy el akarja kerülni az eset átpolitizálását. A vita során azonban Gyimesivel értett egyet, aki szintén nem támogatja a regisztrált partnerség bevezetését, amit azzal indokolt, hogy nem változtatná meg az alkotmány azon részét, miszerint a házasság egy férfi és egy nő szövetsége.

 

Tomáš szerint kétségkívül „rendet kellene tenni az online térben”. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy egyesek a Facebookon nemhogy elítélik, hanem épp ellenkezőleg, helyeslően írnak a kettős gyilkosságról. Egyértelműen azonban nem foglalt állást a közösségi médiák állandó megfigyelése, sem a durva kommenteket írók törvény előtti felelősségre vonása mellett.

 

LGBT-elleni terrorizmus? Középiskolás diák volt a pozsonyi kettős gyilkosság elkövetője. A kormányfő ellen is merényletet tervezett

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.