Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alastair Grant

 

Az Európai Ügyészség (EPPO) vizsgálatot indított az uniós vakcinabeszerzés kapcsán, amely során Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke keveredett gyanúba, miután kiderült, a koronavírus második hulláma idején SMS-ben egyeztetett a Pfizer vállalat vezérigazgatójával. Az SMS-ek persze eltűntek, a Bizottság pedig azzal védekezett, hogy az ilyen üzenetváltásokat nem szokás elmenteni. Annak ellenére, hogy a Bizottság a tagállamoktól minél nagyobb átláthatóságot követel meg.

 

Az EPPO elvileg egy független uniós szerv, amely a pénzügyi jellegű bűncselekményekre fókuszál – legyen az csalás, pénzmosás vagy korrupció. A hivatal pénteki közleményében nem tért ki arra, hogy mely személyek érintettek a vizsgálatban, csak általánosságban a vakcinabeszerzést említették.

 

Két másik uniós hivatal azonban már korábban firtatta von der Leyen érintettségét, miután igen szoros kapcsolatot ápolt a Pfizer vezetésével, ráadásul az üzenetváltások „eltűnése” csak növelte a gyanút a közvéleményben, hogy nem volt minden rendben a vakcinabeszerzések körül. Az átláthatóság elve nyilván sérült.

 

 hirdetes_300x300  

Von der Leyen és Albert Bourla Pfizer-vezér SMS-ben állapodott meg 1,8 milliárd adag Pfizer-vakcina uniós megvásárlásáról összesen 35 milliárd euró értékben.

 

Idén januárban az EU ombudsmanja hivatali visszaéléssel vádolta meg a Bizottságot, amiért az információhoz való jog alapján kikért üzenetváltásokat nem szolgáltatta ki. A Bizottság azzal érvelt, hogy ilyen „rövid életű, mulandó dokumentumokat nem őriznek meg”. Megjegyezzük, hogy az archiváció lényege épp az lenne, hogy a „mulandó” információk is megmaradjanak az átláthatóság érdekében…

 

A múlt hónapban az Európai Számvevőszék közzétett egy jelentés, amelyben arról írt, hogy a Bizottság megtagadta von der Leyen Pfizerrel folytatott tárgyalásokban vállalt szerepének nyilvánosságra hozatalát.

 

Azt is megállapította, hogy a bizottsági elnök eltért a korábbi tárgyalásokon kialakított forgatókönyvtől azzal, hogy személyesen kösse meg az előzetes megállapodást a céggel (a vakcinabeszerzésre külön hivatali csoportot alakítottak ki annak idején).

 

Von der Leyen körül tehát fogy a levegő, persze a felmerülő gyanúk ellenére végül az ügyészség vizsgálata hozhat felmentést jelentő eredményt. Kérdés, hogy azt a közvélemény a történtek után mennyire lenne képes elfogadni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.