Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy az európai nemzeteknek össze kell fogniuk az ázsiai gazdaságokkal, és követelniük kell, hogy az Egyesült Államok és Norvégia mutasson több „baráti gesztust”, és adja alacsonyabb áron a gázt – írja a Bloomberg.

 

Macron ezt még csütörtökön, Párizsban, egy vállalkozói konferencián mondta. Szerinte az Ukrajna elleni invázióért Oroszországot szankciókkal sújtó országok „szabadságharcosokként” egyesültek, mégis megosztottak, mert felosztódnak fosszilis energiahordozókat értékesítő és vásárló országokra.

 

„Barátságunk nevében azt mondjuk amerikai és norvég barátainknak: Szuperek vagyok, hogy elláttok minket energiával és gázzal, de az nem mehet túl sokáig, hogy saját belföldi áraikhoz képest négyszeres áron értékesítenek nekünk. A barátság nem egészen ezt jelenti”

 

fogalmazott Macron. Hozzátette, hogy Franciaország ezt a G7-es csúcson is fel akarja vetni.

 hirdetes_810x300  

 

A francia elnök szerint nem nagyon létezik manapság gázpiac, ezért észszerű mederbe kell visszaterelni az árakat.

 

Macron egyébként nem először hívja fel magára a figyelmet. A múlt héten szerdán például egy interjúban arról beszélt, hogy nem válaszolna atomcsapással, ha taktikai atomot vetnének be Ukrajna ellen az oroszok. Azt is kijelentette, hogy el kell kerülni a harmadik világháborút.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.