Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Roman Hrytsyna

 

Oroszország fenntartja masszív rakétatámadásait az ukrán kiritikus infrastrukúra ellen. A helyzet rendkívül súlyos, az ukrán elnök már elismerte, hogy az erőművek 30 százaléka megsemmisült, egész megyék borultak teljes sötétségbe. Volodimir Zelenszkij szerint épp ezért „már nincs tér” tárgyalásokba bocsátkozni az oroszokkal. A legsúlyosabb csapások kedd reggel Kijev, Zsitomir és Harkiv városát érték.

 

Rakéták csapódtak be kedd délelőtt Kijevben, Mikolajivben is. Kurakov városában keddre virradó éjjel támadták az ottani hőerőművet. A DTEK Enero energiavállalat más létesítményeit is súlyos támadások érték.

 

Kijevben a Dnyeper folyásirányától balra fekvő városrészekben volt áramkimaradás három drón vagy rakéta becsapódását követően.

 

 hirdetes_300x300  

A DTEK Kyjev közlése szerint az ukrán főváros közvetlen környékén is szünetel az áramszolgáltatás a fővárost ért támadások miatt, elsősorban Visgorod és Brovarszki körzetekben.

 

Dnyipropetrovszk térségében is áramellátási problémák vannak, az egyik vízellátó központ szintén működésképtelen. Dnyipro, Szinelnyikovo és Vaszjilkivka vidéke áramszolgáltatás nélkül marad. Dnyipropetrovszk vezetősége felszólította a lakosságot, hogy takarékoskadjanak az árammal, ahogyan csak lehetséges.

 

Zsitomir városában nincs sem áram-, sem vízellátás a reggeli bombázások következtében. A kórházak is tartalékhálózatról működnek.

 

Az északkeleti Harkiv város régiójában is súlyos károkat okoztak az orosz rakéták. Az Ukrinform szerint legalább egy üzemet találat ért. Az ukránok szerint Belgorodból indítottak nyolc rakétát az oroszok a város ellen.

 

Kemény következményei lehetnek az orosz csapásoknak így a tél előtt. Az ország jelentős részében embertpróbáló lesz a hideg energia nélkül. Ukrajna egyébként sem állt jól energiakészletek terén, szeptemberben 4 milliárd köbméternyi hiányzott a gázból a hideg hónapok átvészeléséhez. Áramból a szakértők úgy saccolták, hogy az annektált területek leválasztása miatt elegendőt termelhettek volna a megmaradt ukrán erőművek, ám ez most megváltozott.

 

Az ukrán Ukrenergo jelenleg nem tud mást tenni, mint felmérni a károkat és felszólítani a lakosságot, hogy ahol csak tudnak takarékoskadjanak az áramfogyasztással. Egyelőre még időbeosztást sem tettek közzé arról, hogy mennyi ideig tartó áramszünetekre kell számítani.

 

 

 

Körkép.sk, Ukrinform

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.