Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

A magas energiaárak, a megnövekedett megélhetési költségek és a lakosság elszegényedése ellen rendezett tüntetést csütörtökön Bukarestben az Alfa szakszervezeti szövetség a kormány székháza előtt.

 

Az érdekvédelmi tömörülés egy többnapos, számos vidéki várost érintő tüntetéssorozat, az úgynevezett „elszegényedés elleni menet” célállomásaként hirdette meg bukaresti demonstrációját, amelyen több ezren vettek részt. A tüntetők a drágulás megfékezését, az energiaárak rögzítését követelték, bér- és nyugdíjemelést sürgettek, azt kifogásolva, hogy a béremelések nem követik az egyre gyorsuló pénzromlás ütemét, ami veszélybe sodorja a családok megélhetését.

 

Bogdan Hossu szakszervezeti elnök szerint a tüntetők nem leváltani akarják a kormányt, hanem haladéktalan közbelépését sürgetik, mert szerinte csak a hatósági árak bevezetésével lehet megfékezni az „energiaspekulánsoknak” a lakosság életszínvonala ellen intézett támadását.

 

 hirdetes_810x300  

A szakszervezeti tömörülés az energia drágulása nyomán keletkezett extraprofitok megadóztatását és a bértörvényben előírt béremelések egységes folyósítását, a nyugdíjak inflációkövető emelését követeli.

 

A szerdai tüntetéshez a rendőrök és börtönőrök szakszervezete is csatlakozott, amely augusztusban is utcára hívta már tagjait, hogy a közalkalmazotti bértörvényben előirányzott, de rendre elhalasztott béremelések megvalósítását követeljék.

 

Romániában 15,9 százalékra nőtt szeptemberben az éves inflációs ráta, az élelmiszerek fogyasztói ára pedig az utóbbi egy évben 19 százalékkal emelkedett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!