Nyitókép:

 

Szlovákia 40 rendőrt küld ki a magyar-szerb határra, hogy segítsenek magyar kollégáiknak csökkenteni az illegális migrációs nyomást. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter hangsúlyozota, hogy az illegális migráció megoldása a külső schengeni határok védelme, nem a belső határok ellenőrzése.

 

A miniszter szerint a szlovák rendőrök vegyes járőrözésekben vesznek majd részt. Kiküldetésük egyelőre két hónapra szól, ezt követően újraértékelik szükségességét. Mikulec rámutatott, hogy a magyar határon más országok rendőrei is teljesítenek szolgálatot, példaként Ausztriát említette.

 

„További 20 vagy 30 rendőrt a Frontexbe készítünk fel, mert úgy gondoljuk, hogy a Frontex az az intézmény az EU-ban, amelynek segítenie kellene biztosítani a külső határokat”

 

mondta Mikulec.

 hirdetes_810x300  

 

Hamran István országos rendőrfőkapitány hozzátette, hogy Szlovákia jelenléte a határon Magyarország számára leginkább morális támogatás.

 

„Hosszú évekig egyedül voltak ott. Nagyon örülök, hogy az európai szntű politikai elit egyetértett azzal, amit a miniszterrel hosszú ideje állítunk – nem a belső ellenőrzéseket bevezetni, hanem megerősíteni a külső határokat és segíteni partnereinknek”

 

konstatálta Hamran.

 

forrás: Roman Mikulec FB-oldala

 

Az országos rendőrfőkapitány szerint a külső schengeni határ biztosítása nemcsak az adott ország feladata, hanem mindenkié, mert segít az illegális bevándorlás, embercsempészet, emberkereskedelem elleni harcban, valamint csökkenti a biztonsági kockázatokat nemcsak Szlovákiában, de Európában is.

 

Hamran kiemelte, hogy míg a szlovák-cseh határon naponta migránsok százait fogja el a rendőrség, addig a magyar-szerb határon ezrekről beszélünk.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.