Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

A német parlament pénteken elfogadta azt a 200 milliárdos háztartásokat, valamint kis- és középvállalkozásokat támogató energetikai csomagot, amelyről az EU számos országa úgy nyilatkozott, mint az EU egységét bomlasztó intézkedésről. A német szövetségi parlament mai döntésével jóváhagyta, hogy a német kormány hitelt vegyen fel a csomag finanszírozására.

 

A csomagot a német kormány arra használná, hogy lakossága és vállalkozásai számára gázt vásároljon, majd azt nyomott áron bocsássa a rendelkezésükre. A kereskedelmi ár és a végleges ár közti különbséget tehát ebből a keretből vállalná át.

 

A németek rengeteg kritikát kaptak a döntés miatt. Sokan azt nehezményezték, hogy ezzel a német kormány a takarékossági intézkedéseket ássa alá (hiszen ha olcsó az energiahordozó, miért vállalnák be a kellemetlen önkorlátozást).

 

 hirdetes_300x300  

Ami miatt azonban sokkal inkább aggódnak az EU tagállamai az az, hogy a hatalmas német csomag elszívhatja a piacon a gázt a többi európai vevő elől, vagyis fokozni fogja a versenyt a tagállamok között.

 

A német intézkedés kvázi árplafont vezet be a belföldi gáz- és áramszolgáltatásra is.

 

Körkép.sk, sita

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!