Nyitókép: SITA/AP

 

Valószínűleg Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter lett az első jelölt a brit Konzervatív Párt új vezetőjének posztjára, aki elegendő számú képviselői jelölést kapott ahhoz, hogy indulni tudjon a pozícióért.

 

„Megtiszteltetés, hogy én lehetek a 100. tory, aki Rishi Sunakot támogatta” – írta Tobias Ellwood képviselő a Twitteren. Nem ő volt az egyetlen konzervatív párti képviselő, aki azt állította, hogy Sunak átlépte a szükséges határt.

 

A pártvezetői posztért induló jelölteknek legalább 100 parlamenti képviselő támogatására van szükségük, és helyi idő szerint jövő hétfőn délután 14.00 óráig lehet őket jelölni. A toryknak jelenleg 357 képviselőjük van az alsóházban.

 hirdetes_810x300  

 

Sunak automatikusan pártelnök lesz, ha ellenfelei nem kapnak 100 jelölést.

 

Hétfőn délután nem kötelező érvényű szavazásra kerül sor a képviselők körében, hogy kiderüljön, mekkora támogatottsággal bírnak a jelöltek. Ha a határidő lejártakor három jelölt legalább 100 képviselő támogatásával fog rendelkezni, akkor a képviselők a hétfői szavazáson döntik el, melyik jelölt fog kiesni. A fennmaradó két jelöltről még hétfőn este szavaznak.

 

E két jelölt közül a párttagok ezt követően biztonságos internetes szavazással választják ki a vezetőt, ami jövő pénteken délelőtt 11.00 órakor zárul le.

 

Liz Truss brit miniszterelnök és a konzervatívok vezetője csütörtökön jelentette be lemondását másfél hónap után. Truss mindaddig hivatalban marad, amíg meg nem választják a konzervatívok új vezetőjét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!