Nyitókép: Aaron Chown/PA via AP

 

A pénteken ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek többsége nem szeretné, ha Boris Johnson volt miniszterelnök visszatérne a kormányfői tisztségbe.

 

Johnson hivatali utódja, Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig Truss ellátja kormányfői teendőit.

 

 hirdetes_810x300  

Egybehangzó elemzések szerint három tory politikusnak, Boris Johnsonnak, Rishi Sunak volt pénzügyminiszternek és Penny Mordaunt egykori védelmi miniszternek lehet reális esélye a már zajló, legkésőbb jövő péntekig befejeződő vezetőválasztási versengés megnyerésére.

 

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov által 3429 brit felnőtt bevonásával elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azonban kimutatta, hogy a brit választók 52 százaléka nem örülne – közülük 43 százalék nagyon nem szeretné –, ha Boris Johnson visszatérne a miniszterelnöki tisztségbe.

 

A válaszadók alig több mint negyede – 27 százalék – nyilatkozott úgy, hogy „valamennyire” vagy „nagyon” szívesen látná Johnsont ismét a kormányfői székben.

 

A YouGov feltette azt a kérdést is a felmérés résztvevőinek, hogy szerintük Johnson szándékosan hazudott-e a koronavírus-járvány megfékezésére korábban saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése ügyében, és a válaszadók 71 százaléka – köztük a Konzervatív Párt szavazóinak 50 százaléka – igennel felelt.

 

Johnsont – aki három évig állt a Konzervatív Párt és a kormány élén – sorozatos belpolitikai botrányok nyomán a nyáron kényszerítette távozásra a tory frakció. A legnagyobb botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a Downing Streeten a szigorú járványügyi korlátozások idején több partit is rendeztek, és ezeken rendszerint Johnson is jelen volt.

 

Johnson a parlamentben és sajtónyilatkozatokban is többször kijelentette, hogy semmiféle szabályszegés nem történt. A korlátozások idején tartott partik ügyében azonban rendőrségi vizsgálat is indult, és ennek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Boris Johnsonra.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.