Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Abban az esetben, ha a kormány megállapodásra jutna „a fasisztákkal”, Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter lemondana, és azonnal elhagyná a kormányt. Ebből közvetve arra is következtetni lehet, hogy az OĽANO-n belül szakadás következne be, mivel Budaj hozta létre és vezeti a párt liberális platformját. Budaj a TA3 vasárnapi politikai műsorában vitázott a smeres Juraj Blanárral.

 

Budaj nehezményezte, hogy csak 50 szavazatot kapott a pozsonyi kettős gyilkosság (terrorcselekmény) miatt gyorsan beterjesztett LGBTIQ+ közösséggel kapcsolatos törvényjavaslata. Közvetve bírálta Igor Matovivičot is, aki korábban kijelentette, hogy ha képviselő lenne, a regisztrált partnerség ellen szavazna. Utalt azonban arra is, hogy ez Matovič és Richard Sulík vitájának az egyik „káros” eredménye.

 

Blanár nem tekintette megoldásnak az SaS által, a pozsonyi kettős gyilkosságra adott reakcióként gyorsan beterjesztett LGBTIQ+ közösséggel kapcsolatos törvényjavaslatot. Hangsúlyozta, hogy Németországban a LGBTIQ+ személyek jogállása kiemelkedő, mégis egyre nő az ellenük elkövetett bűncselekmények száma.

 

 hirdetes_810x300  

Budaj szerint a közélet hosszú ideje elkerülte a szexuális kisebbségek jogállásának kérdését.

 

„Szlovákia még mindig a másságot, ka ülönbözőséget gyűlölő posztkommunista terhet cipeli, és fél előrelépni”

 

mondta.

 

Blanár jelezte, hogy a Smer hajlandó tárgyalni a kormánnyal a szexuális kisebbségekkel vagy a regisztrált partnerséggel foglalkozó törvényről, ugyanakkor leszögezte, hogy a Smer sosem fog támogatni olyan módosítást, ami az azonos nemű párok kapcsolatát a házassággal azonos státusba emelné (jogi szempontból).

 

Budaj a kisebbségi kormányzás kapcsán leszögezte, hogy a parlamentben „rendet kell tenni” és többséget kell biztosítani, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásra kerülhessen. Budaj állítása szerint Heger kormányfő és Matovič pénzügyminiszter is felkérte őt, hogy egyeztessen Richard Sulík volt koalíciós partnerrel, a ma már ellenzéki SaS elnökével a költségvetési javaslat támogatásáról.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ha a parlament nem fogadja el a jövő évi költségvetést, akkor provizórium jön, ami a jövőben az idei költségvetési keret egytizenketted részét engedi elkölteni az államnak havonta – szigorú szabályokkal behatárolva. Ez a gyakorlatban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az idén elfogadott családtámogatási, energiatámogatási vagy béremelési döntésből egy sem tud ténylegesen megvalósulni. Az SaS legfontosabb feltétele, hogy a családtámogatási csomagot vegyék ki a költségvetésből, vagyis hogy ne valósuljon meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.