Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ukrajna saját előrejelzései szerint a gazdasága 30 százalékkal fog zsugorodni az orosz invázió következtében. A 30 százalékos GDP-csökkenést korábban már ez év első kilenc hónapjában kimutatták.

 

Közben a VG.hu arról írt, hogy az ukrán államháztartás temérdek uniós és amerikai pénzügyi forrást nyel el annak ellenére, hogy augusztus óta Ukrajna államcsődöt jelentett azzal, hogy két évre felfüggesztette hitelezői kifizetését.

 

Ukrajnának saját elmondása szerint havi 3-4 milliárd euróra lenne szüksége a jövő év átvészeléséhez. Brüsszel saját tervei szerint ebből havi 1,5 milliárdot vállalna fel, tehát éves szinten 18 milliárd eurót tolna bele az ukránok felszínen tartásához.

 

 hirdetes_400x285  

Az USA adná a másik havi 1,5 milliárd eurót, a fennmaradó részt pedig az Nemzetközi Valutaalap adja hozzá. Ez azonban csak a jövő év.

 

Az IMF szerint az idei évben Ukrajnának további 37,3 milliárd euróra lenne szüksége, hogy igényeit fedezni tudja.

 

Az irdatlan összegek visszafizetésére nagyon kevés esély van. Politikai szinten ugyan nem, de szakértői körökben (nyugatiakban is) Ukrajnát államcsődöt jelentő országkét kezelik. Az államadósság vélhetően a GDP szintjére emelkedhet. Ukrajna elvesztette széniparának kétharmadát, gázlelőhelyeinek felét, érvbányáinak harmadát – márpedig az ország termelésének nagy részét ezek az elemek biztosították.

 

Háború Európában: Az ukrán miniszterelnök szerint már a nyugdíjakra sincs pénzük. Kijev támadófegyvereket kér az orosz repterek ellen

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!