Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Rui Vieira

 

Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter lesz a brit Konzervatív Párt új elnöke, és így Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, miután Liz Truss csúfos, mindössze 44 napos kormányzás után kénytelen volt lemondani.

Sunak legnagyobb kihívója Boris Johnson lehetett volna, ám a hírre, hogy Johnson visszatérhet az ország élére, a pénzpiacokon eladási hullámot generált a brit államkötvények esetében, így a volt kormányfő a helyzet megnyugtatása érdekében visszalépett.

 

A versenyben maradó Penny Morduant, aki inkább a centrista vonalhoz tartozott, nem kapott kellő támogatást a képviselőktől, hogy egyáltalán részt vegyen a szavazáson.

 

Rishi Sunak megválasztása a felszínt nézve történelmi jelentőségű: indiai származású, tehát a gyarmatokról érkezett. Ugyanakkor a 42 éves politikus a Westminster egyik leggazdagabb politikusa, multimilliomos hedge-fund vezér, a Goldman Sachs egykori elemzője, vagyis alapvetően a pénzpiac embere.

 hirdetes_300x300  

 

Megválasztása mindenesetre valószínűleg sok elemzés tárgya lesz. Liz Truss ugyanis amiatt volt kénytelen távozni, mert egy adóreform miatt a pénzpiacok elkezdtek megszabadulni a brit államkötvényektől, és mélyrepülésbe kezdett a font. Értsd: nem akarták finanszírozni a brit államadósságot.

 

Később hiába vonta vissza intézkedéseit Truss, a kötvényválság nyomása megmaradt. A visszatérést fontolgató Boris Johnsont szintén a pénzpiacok nyomása akadályozta meg az újrázásban, így került a célegyenesbe Sunak, aki Johnson bukása után is indult a brit kormányfői székért.

 

Ilyen szempontból felmerül a kérdés, hogy nem lett-e volna tisztább az előrehozott választások kiírása – miután két hónap leforgása alatt a harmadik miniszterelnököt fogyasztja el Nagy-Britannia.

 

Körkép.sk, bbc, Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.