Nyitókép forrása: Kenyérosztás a kramatorszki humanitárius segélyező központban. SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

 

Ukrajna energetikai létesítményének már nem harminc, hanem 50 százaléka semmisült meg az orosz rakétacsapásokban, közölte néhány nappal ezelőtt az Ukraine Business News. Volodimir Zelenszkij a múlt héten még arról beszélt, hogy az villanyáram-hálózat 30 százaléka veszett oda, de a lap szerint a végzetes kárt szenvedő egységek aránya október 22-én 50 százalékra ugrott.

 

A Kyiv Independent közlése szerint legalább 1,4 háztartás maradt áram nélkül, országszerte további milliók kényszerülnek korlátozni áramfogyasztásukat a rakétacsapások következtében. Energetikai korlátozásokat vezettek be Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Zaporizzsja és Kirovohrad régiókban.

 

Az Ukrenergo a fogyasztási korlátozásokat azzal magyarázta, hogy megóvják a hálózatot a túlterheléstől.

 

 hirdetes_400x285  

Az ukrán vezetés felszólította a lakosságot hogy a délelőtti (reggel 6-tól 11 óráig) és az esti (este 5-től 23 óráig) csúcsidőszakokban takarékosan bánjanak az árammal.

 

Ukrajna megújuló energiaforrásait is csapások érték. A szélerőművek 90 százaléka, a naperőművek 50 százaléka megsemmisült. Az ilyen egységek zöme Dél-Ukrajnában található, eredetileg az ország energiaszükségletének 10-11 százalékát biztosították.

 

Az október 10-én kezdődő masszív, kritikus infrastruktúrát támadó orosz csapások miatt Ukrajna 4 gigawattnyi termelőkapacitást veszített el. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pedig nemrég arra figyelmeztetett, hogy a hideg időjárás közeledtével újabb menekülthullám indulhat el.

 

Nem kizárt, hogy Ukrajna a csapások hatásainek ellensúlyozására elektromos energiát fog importálni, méghozzá az EU-ból. Egyes hírek szerint már elkezdték a hlózat kapacitásának bővítését azzal a céllal, hogy akár 1000 MW energia importja is megoldható legyen. A beszállítókkal is megkezdődtek a tárgyalások.

 

A teléjes képhez hozzátartozik, hogy október 22-én Smihal arról beszélt, hogy Ukrajna 14 milliárd köbméternyi földgázzal rendelkezik, ami „teljesen elég a téli szezon átvészeléséhez”. Korábban viszont még az volt a hivatalos álláspont, hogy a tél átvészeléséhez 19 milliárd köbméter gázra lenne szükség. Áram nélkül persze a gázellátás is problémássá válhat.

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!